Ptychadenidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ptychadenidae
Ptychadena pumilio
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Ptychadenidae
Dubois, 1987
Посилання
Вікісховище: Ptychadenidae
Віківиди: Ptychadenidae
EOL: 4356197
ITIS: 773191
Fossilworks: 343428

Ptychadenidae — родина земноводних підряду Neobatrachia ряду Безхвості. Має 3 роди та 53 види. Раніше зараховувалася до родини Жаб'ячі. Лише у 2006 році остаточно визнана як самостійна родина.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливається від 2 до 10 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. За зовнішнім виглядом та будовою вони схожі на види з родини жаб'ячих. Мають витягнуту голову середнього розміру, трохи витрішкуваті очі. Тулуб стрункий. Задні кінцівки масивніші за передні. Другий палець довшій за інші. Відрізняються також за молекулярними філогенетичними ознаками. Забарвлення переважно сірих, коричневих, оливкових, бурих кольорів з тонкими смужками (темного або світлого кольорів). Вони розташовані або на спині, або з боків.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють савани, рідколісся, гірські місцини, пагорби, місцини біля водойм. Активні вдень. Ведуть наземний спосіб життя. Живляться безхребетними, дрібною рибою, пуголовками.

Це яйцекладні земноводні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають в Єгипті та Судані (вздовж течії Нілу), а також на південь від пустелі Сахара (Африка), на о.Мадагаскар, Сейшельських й Маскаренських островах.

Роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Frost D.R. et al., Ptychadenidae. In Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 5.2, American Museum of Natural History, New York, USA, 2008.