Radio Garden

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Radio Garden (кирилицею Ра́діо Ґа́рден) — некомерційний нідерландський цифровий науково-дослідницький проєкт, розроблений з 2013 по 2016 роки Нідерландським інститутом звуку та зображення (під керівництвом Гола Феллмера Університету Мартіна Лютера), Transnational Radio Knowledge Platform та п'ять інших європейських університетів.[1][2] Ідея полягає в тому, щоб звузити межі з радіо.[3] Він набув популярності в 2016 році, коли перевищив позначку у 8000 зареєстрованих станцій і, як було оголошено на The Radio Conference 2016: Transnational Encounters, став відомим.

Робота та функціональність[ред. | ред. код]

Інтерфейс сайту — тривимірна геолокація, де користувач переміщується по зображенню земної кулі, слухає передачі місцевих радіостанцій, певним чином посилаючись на технологію короткохвильового радіо, на великі відстані, але в даному випадку засоби розповсюдження радіовидання відбувається за допомогою пакетів даних (стриминг).[4] Домашня сторінка під назвою Live дозволяє користувачу досліджувати світ у режимі реального часу, слухаючи, що передають місцеві радіостанції. Для цього необхідно просто обертати глобус. Він також надає інформацію про країну (місто, країна, час).

Концепція та дизайн[ред. | ред. код]

Радіостанції впорядковано за геолокацією та згруповано за містами. Відповідно до спеціалізованих веб-сайтів, дизайн утворений зеленими точками, накладеними на карту, яка збільшується в розмірі в міру збільшення кількості доступних мовників у регіоні. Цю ідею розробили компанії Studio Puckey та Studio Moniker у партнерстві з Нідерландським інститутом звуку та зображення. Радіо доступні в таких місцях, як Алеппо, Гавана, Шрі-Ланка, Лондон, Південна Корея, Нью-Йорк, Лісабон, Київ тощо.

14 березня 2020 року була випущена нова версія з оновленими функціями.[5]

Блокування Radio Garden[ред. | ред. код]

Radio Garden заборонено в Туреччині з січня 2022 року на вимогу RTÜK, який зобув'язував Radio Garden сплатити ліцензійний збір або припинити обслуговування в Туреччині.

У вересні/жовтні 2022 року Radio Garden обмежив слухачам у Великій Британії деякі канали.[6]

У результаті цього обмеження користувачам Великої Британії, які вирішили придбати видалення реклам, було запропоновано відшкодування.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. radiodayseurope.com. www.radiodayseurope.com (англ.). Процитовано 30 липня 2022.
  2. Transnational Radio | Knowledge Platform. transnationalradio.org. Процитовано 30 липня 2022.
  3. This site lets you listen to thousands of radio stations around the world and it's incredible. The Independent (англ.). 16 грудня 2016. Процитовано 30 липня 2022.
  4. Want to tune in to the world’s radio stations? Grow your listening with Radio.Garden. the Guardian (англ.). 16 грудня 2016. Процитовано 30 липня 2022.
  5. LaFrance, Adrienne (12 грудня 2016). The Map That Lets You Listen to the Radio Everywhere. The Atlantic (англ.). Процитовано 30 липня 2022.
  6. Listen to live London radio on Radio Garden. radio.garden (англ.). Процитовано 18 червня 2023.