Rollinschaeta myoplena

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rollinschaeta myoplena
Час існування: крейда, 100 млн років тому

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Багатощетинкові черви (Polychaeta)
Ряд: Amphinomida
Родина: Amphinomidae
Підродина: Amphinominae
Рід: Rollinschaeta
Parry, Wilson, Sykes, Edgecombe & Vinther, 2015
Вид: R. myoplena
Rollinschaeta myoplena
Parry, Wilson, Sykes, Edgecombe & Vinther, 2015

Rollinschaeta myoplena — викопний вид багатощетинкових кільчастих червів, що існував у крейді (100 млн років тому).[1]

Назва

[ред. | ред. код]

Рід Rollinschaeta було названо в шану Генрі Роллінза — музиканта з хардкор-панк-гурту «Black Flag». Видова назва myoplena перекладається з грецької як «повні м'язи».[2]

Скам'янілості

[ред. | ред. код]

Скам'янілі відбитки тварини знайдено у вапняковому кар'єрі неподалік міста Гджула на заході Лівану. У зразку чудово збереглися відбитки м'язів, кишечника та параподій. Голотип зберігається у Музеї природознавства у Лондоні.

Тіло Rollinschaeta myoplena завдовжки від 27 до 108 мм із 61-181 сегментом, які плавно звужуються до пігідія. Кількість хетігерів залежить від загальної довжини тіла, що свідчить про те, що ріст невизначений і що сегменти додаються постійно протягом життя. Звуження до голови менш виражене, з максимальною шириною позаду голови, точне положення залежить від стану скорочення передньої частини тварини. Глотка м'язиста і вивернута, із заднім краєм рота, що прилягає до третього хетігера. Придатки голови, якщо вони були, не збереглися. Присутні парні дорсальні, дорсолатеральні та вентральні поздовжні м'язи, вентральні кругові м'язи, дорсальні кругові м'язи.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Luke A. Parry, Paul Wilson, Dan Sykes, Gregory D. Edgecombe & Jakob Vinther A new fireworm (Amphinomidae) from the Cretaceous of Lebanon identified from three-dimensionally preserved myoanatomy. BMC Evolutionary Biology volume 15, Article number: 256 (2015)
  2. WORMS