Ronzotherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ronzotherium
Час існування: пізній еоцен — пізній олігоцен
верхня щелепа R. filholi з Phosphatiere de Quercy, Франція, Musee d'Histoire Naturelle, Париж
верхня щелепа R. filholi з Phosphatiere de Quercy, Франція, Musee d'Histoire Naturelle, Париж
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Mammalia
Ряд: Perissodactyla
Родина: Rhinocerotidae
Рід: Ronzotherium
Aymard, 1854
Посилання
Вікісховище: Ronzotherium
Fossilworks: 43223

Ronzotherium — вимерлий рід перисодоктальних ссавців родини Rhinocerotidae. Назва походить від пагорба «Ронзон», французького населеного пункту поблизу Ле-Пюї-ан-Веле, де його було вперше виявлено, і грецького суфікса «терій», що означає «звір». Наразі 5 видів ідентифіковано в кількох місцях у Європі та Азії, що охоплюють період пізнього еоцену до верхнього олігоцену (37–23 мільйони років тому).

Опис[ред. | ред. код]

Ронзотерій був маленьким або середнім за розміром носорогом. Менші види важили в районі 1 т, тоді як великі види могли досягати ваги 1.9 т[1]. Рід був подібний за вагою до нинішніх чорних носорогів, хоча в цілому мав більш струнку та граціозну статуру, з довгою плечовою та стегновою кістками порівняно з іншими носорогами. Рід демонструє тенденцію до збільшення розмірів, причому пізніші види були значно більшими, ніж деякі з його перших представників[2].

Ронзотерій не мав носового рогу. Натомість носові кістки були втягнуті, що свідчить про наявність великої чіпкої верхньої губи, як у сучасних видів носорогів. Нижні різці Ronzotherium були довгими і схожими на бивні, з великою діастемою на нижній щелепі між різцями та іншими зубами. Верхні різці були значно меншими. Передні кінцівки Ronzotherium були тетрадактильними з помітною центральною метаподією. Однак задні кінцівки були тридактильними з трьома пальцями[2].

Класифікація[ред. | ред. код]

Ronzotherium — базальний рід у родині носорогових, одній із трьох родин, що входять до надродини носорогуватих (Rhinocerotoidea), разом із Hyracodontidae та Amynodontidae. В межах роду виявлено 5 видів:

  • Ronzotherium velaunum (Aymard, 1853)
  • Ronzotherium filholi (Osborn, 1900)
  • Ronzotherium romani (Kretzoi, 1945)
  • Ronzotherium orientale (Dashzeveg, 1991)
  • Ronzotherium brevirostre (Beliajeva, 1954)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Damien Becker: Earliest record of rhinocerotoids (Mammalia: Perissodactyla) from Switzerland: systematics and biostratigraphy.Swiss Journal of Geosciences 102, 2009, S. 489–504
  2. а б Agustí, Jordi (2002). Mammoths, sabertooths, and hominids : 65 million years of mammalian evolution in Europe. Antón, Mauricio. New York: Columbia University Press. ISBN 978-0231516334. OCLC 51534272.