STADA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
STADA Arzneimittel AG
Тип Публічна компанія
Форма власності Aktiengesellschaft[d]
Галузь фармацевтична промисловість
Спеціалізація дженерики, безрецептурні та спеціальні фармпрепарати
Засновано Дрезден,1895
Штаб-квартира Німеччина Німеччина, Бад-Фільбель
Територія діяльності Україна Україна, експорт в 36 країн світу
Ключові особи Петер Ґольдшмідт (CEO)
Ґюнтер фон Ау (COB)
Сімона Бергер (CHRO)
Мігель Паган Фернандес (CTO)
Борис Деблер (CFO),
Продукція лікарські засоби
Співробітники 12 500 осіб
stada.com
CMNS: STADA у Вікісховищі

STADA (нім. STADA Arzneimittel AG) — міжнародна група фармацевтичних компаній. Штаб-квартира розміщена в місті Бад-Фільбель (Німеччина).

Історія заснування[ред. | ред. код]

14 березня 1985 року в Дрездені окремі фармацевти засновують спільний кооператив, що займається розробкою та виробництвом ліків. У Берліні, Дрездені, Вюрцбурзі, Дармштадті та інших місцях це призводить до спільного виробництва її аптеками-учасниками деяких препаратів. Одночасно з цим у Дрездені засновано Асоціацію фармацевтів. Тако подібні фармацевтичні об’єдання починають виникати у інших німецьких містах.

З 1903 року Асоціація фармацевтів повністю регулює своє виробництво, від виготовлення упаковки до формування ціни.

Це призводить у 1908 році до заснування спеціалізованої Асоціації німецьких фармацевтів. Це довзоляє її членам можливість виробляти певні препарати відповідно до ідентичних інструкцій. Всі ці препарати однаково упаковані і продаються за однаковою ціною.

В 1933 році на тлі хвилі політичної координації регіональних спеціалізованих компаній і асоціацій фармацевтів, після переходу Асоціації німецьких фармацевтів до Професійного співтовариства німецьких фармацевтів (St.d.A), спеціалізовану компанію Асоціації німецьких фармацевтів було змінено на власний відділ препаратів Асоціації німецьких фармацевтів.[1] Власне абревіатура «St.D.A» розшифровувалася як «Standardarzneimittel Deutscher Apotheker», що означало «Стандарти препаратів німецьких аптек»[2].

Абревіатура "St.d.A." стає знаком асоціації "STADA" (зареєстрована торгова марка) і незабаром перетворюється на загальний термін для всіх препаратів, вироблених аптекою вдома відповідно до стандартних рецептур. У той час STADA розробила низку заходів, спрямованих на відновлення формули, пов’язаної з науковою переоцінкою аптеки. З цією метою в Німецькому музеї гігієни в Дрездені було створено Інститут фармацевтики, де, крім постійного моніторингу препаратів STADA, були розроблені нові правила та процеси.

У 1938 році STADA відкриває філію в Мюнхені, який став жертвою бомбардувань 1944 року. Потім офіси STADA переїхали в Галле-ан-дер-Заале. Наприкінці війни робота STADA припиняється, оскільки Галле знаходиться в зоні радянської окупації.

Після війни компанія STADA була заснована в 1948 році у вигляді двох окремих кооперативів на території колишньої Федеративної Республіки Німеччини. Після цього, на півночі Німеччини, є STADA North зі штаб-квартирою в Ессені, а на півдні Німеччини – STADA South зі штаб-квартирою в Тюбінгені. Діяльність зосереджена на продуктах для самолікування.

Два кооперативи, які виникли після закінчення війни, STADA North і STADA South, об’єдналися в 1954 році в одну компанію: STADA GmbH зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні. Відповідне розташування в Бад Фільбелі Дортельвайлі забезпечує можливості для запланованого розширення. Далі йдуть перші кроки STADA як виробничої компанії.

Представницька асамблея STADA вирішує, що ліки STADA більше не потрібно виготовляти виключно в аптеках, а також можна виробляти централізовано в Дортелвайлі.

На початку 1970 рр STADA змінює існуючу правову структуру. Кооператив стає корпорацією, щоб залучити більші суми капіталу та залишатися стійким. Однак на даний момент акції можуть купувати лише фармацевти.

В 1971 році були засновані наступні компанії, пов'язані з STADA: NIDDAPHARM GmbH і STADA-CHEMIE GmbH. STADA також купує компанію UZARA-Werk GmbH.

У 1975 році STADA вирішує розширити власну лінійку продуктів за допомогою так званих генериків і засновує STADAPHARM GmbH. Отримано перші ліцензії. Одним із найбільших успіхів генериків є Ніфедипін СТАДА®.

У 1986 надійшли перші іноземні інвестиції: після придбання швейцарської компанії Helvepharm AG, STADA деякий час активно працює за кордоном. У 1989 році після цього було засновано STADA GmbH Austria, а в 1990/91 році було придбано Eurogenerics SA в Бельгії та Centrafarm BV в Нідерландах.

В 1991 році STADA починає свою комерційну діяльність в Азії з STADA Pharmaceuticals (Asia) Ltd. в Гонконгу.

З 1993 по 2000 рік компанія входить до «десятки» німецької промисловості за обсягом продажів. Основними компетенціями компанії є два сегменти – генерики та безрецептурні препарати. STADA продовжує послідовно дотримуватися своєї стратегії інтернаціоналізації та розвивається в динамічного глобального гравця.

У 2001 році акції STADA включені в MDAX, а в 2002 році в Euro Stoxx 600. STADA починає розробку біогенериків. У 2004 році відбувається вихід на російський ринок з купівлею фармацевтичної компанії «Нижфарм».

У 2005-2010 роках STADA придбала сербську компанію Hemofarm AG.

У 2010–2015 роках STADA здійснила успішні придбання у сфері фірмових продуктів, яка стає все більш важливою для Групи. STADA купує британського безрецептурного виробника Thornton & Ross.

У 2017 році успішна пропозиція добровільного публічного поглинання від Bain Capital і Cinven; частка ~ 65%

2019 Придбання STADA фірмового портфоліо OTC у GSK. STADA придбала Walmark (провідну компанію Consumer Healthcare у Центральній Європі), інвестувала в безрецептурний портфель у Takeda в Росії/СНД вартістю 660 мільйонів доларів США, уклала стратегічне партнерство з ісландською Alvotech та бізнесом Consumer Health компанії ТОВ "ФЗ "БІОФАРМА" (Україна).

Придбання 2020 року шведської компанії Lobsor Pharmaceuticals і прав на новий препарат від хвороби Паркінсона.

У 2021 році придбання у Sanofi 16 відомих брендів споживчих засобів охорони здоров’я з акцентом на Європу. STADA та Sanofi уклали угоду про дистрибуцію товарів для споживачів у вибраних країнах Європи..

Примітки[ред. | ред. код]

  1. STADA - Company History: Journey through time.
  2. Alexander Hübner, Patricia Weiss (207-02-13). Zwei Investoren werben um Grippostad-Hersteller Stada (нім.). Рейтер. Архів оригіналу за 9 травня 2019.