Scoliodon macrorhynchos

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Scoliodon macrorhynchos

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Сірі акули (Carcharhinidae)
Рід: Жовта гостроноса акула (Scoliodon)
Вид: Scoliodon macrorhynchos
Посилання
Вікісховище: Scoliodon macrorhynchos
Віківиди: Scoliodon macrorhynchos
EOL: 20543711
NCBI: 1053780

Scoliodon macrorhynchos — акула з роду Жовта гостроноса акула родини сірі акули. Інша назва «тихоокеанська жовта гостроноса акула». Тривалий час вважалася синонімом лопатоносої акули. Лише у 2008 році визначено як самостійний вид.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина до сягає 71 см. Голова широка, проте менша, ніж голова у лопатоносої акули. Морда сплощена, що стискається ближче до носа. Очі маленькі, круглі, з мигальною перетинкою. Ніздрі невеликі, мають носові клапани. Рот широкий, але паща менша, ніж у лопатоносої акули. Зуби дрібні, без бокових верхівок, мають нахил до кутів рота та в середину пащі. У самців зуби на нижній щелепі більші ніж у самиць. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб щільний, подовжений. Грудні плавці широкі та короткі, мають трикутну форму з довгими вільними кінцями в основі задніх крайок. Має 2 спинних плавця, з яких передній значно більше за задній. Передній спинний плавець розташовано позаду грудних плавців. Задній спинний плавець — позаду анального, ближче до хвостового плавця. Анальний плавець більше ніж у лопатоносої акули. Хвостовий плавець широкий, з дуже розвиненою верхньою лопаттю, на кінчику якої присутня виїмка-вимпел.

Забарвлення спини жовтувате або бронзове із зеленуватим відблиском. Черево має білуватий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається до глибин 10-15 м, у верхніх шарах води. Зустрічається у гирлах річок. Здатна утворювати значні зграї. Живиться анчоусами, бичками, камбалами, кальмарами, каракатицями, креветками, крабами, ротоногими, морськими морськими червами, личинками морських тварин.

Статева зрілість у самців настає при розмірі 24-36 см, у самиць — 33-35 см. Це живородна акула. Вагітність триває 5-6 місяців. Ембріон розвивається доволі швидко внаслідок наявності невеликої кількості поживних речовин у жовтковому мішечку. Тому плацентарний зв'язок самиці з ембріонами налагоджуються дуже швидко. Самиця народжує від 5 до 14 акуленят, зрідка 18, завдовжки 15 см.

Тривалість життя становить 6 років.

Є об'єктом промислового вилову. Використовується для виробництва рибного борошна та жиру. Для людини не становить небезпеки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у східній частині Тихого океану — від узбережжя Малайзії до південної Японії. Звідси походить інша назва цієї акули. Час від часу зустрічається у Бенгальській затоці.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Last, P.R., W.T. White and J.J. Pogonoski (Hrsg.): Descriptions of new Australian Chondrichthyans. CSIRO Marine and Atmospheric Research, 2008, ISBN 0192142410, S. 61-76.