Зексельйотен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Sechseläuten)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шестидзвіння
Шестидзвіння
Шестидзвіння
Вибух голови снігової баби (Böögg) в 2012 році
Місце Кантон Цюрих, Швейцарія
Дата Великодній понеділоктретій понеділок квітня (з винятками)
Святкування щороку
CMNS: Зексельйотен у Вікісховищі

Зексельйотен (нім. Sechseläuten), Зексілюйте (цюр. нім.: Sächsilüüte), укр. Шестидзвіння — традиційне весняне свято в швейцарському місті Цюрих, що в теперішній його формі зазвичай святкується в третій понеділок квітня починаючи з початку 20 століття.

Спалення Снігової баби (Böögg’а)[ред. | ред. код]

Після параду гільдій, кульмінацією свята є спалювання опудала Зими, у вигляді Бьооґа (Böögg), снігової баби, напханої вибухівкою. Звичай спалювання опудала, Бьооґа, давніший за Шестизв. Бьооґ (споріднений Бабая) борше був уособленням персонажу, що ніс лихо і яким лякали дітей під час карнавального сезону.

Історія[ред. | ред. код]

Коріння фестивалю сягає середньовічних часів, коли перший день переходу на літній робочий час святкували гільдії з цілого міста. Міські закони строго регулювали тривалість робочого дня в ті часи. Впродовж зимового періоду робочий день в усіх майстернях тривав доки не смеркне, проте впродовж літнього семестру (тобто починаючи з понеділка після весняного рівнодення) за законом роботу слід було завершувати коли церковні дзвони вибивали шосту годину. Sächsilüüte слово швейцарського діалекту німецької мови, що дослівно перекладається як «двін дзвонів о шостій годині». Перехід на літнього робочого дня традиційно було радісною подією, бо воно ознаменувало початок сезону, коли люди мали кілька вільних годин завидна.

Є підтвердження спалення опудала Бьооґа (швейцарською німецькою «опудало», першопочатково страшна з вигляду шматяна лялька) навесні різних частинах міста починаючи кінця 18-го, початку 19-го століття, без прямого зв’яку з Шестидзвінням. Поєднання параду на Шестидзвіння з офіційним спалюванням Бьооґа було запроваджено в 1902 році.

Спалення Бьооґа, десь 1900 року
Швейцарська монета "Sechseläuten"

З 1902 до 1951 року святкування відбувалися першого понеділоку після весняного рівнодення. У цей день дзвони жіночої монастирської церкви (нім. Fraumünster) , вперший в році вибивали, щоб ознаменувати кінець робочого дня о 6 годині вечора (історично час заходу сонця в день весняного рівнодення). Свято було перенесено на третій понеділок квітня в 1952 році. Через перенесення свята на пізніші дати і через введення в 1981 році літнього часу, запалення погрібального багаття Бьооґа о 6 годині вечора тепер відбувалося за кілька годин до смеркання. Крім того, через поточну дату, свято часто випадає протягом того ж тижня, що й 1 травня, що призвело до разючого контрасту між святом вищих верств, які восновному святкують Шестидзвіння, і святом робітничого класу — Перше травня. Ця близькість головних свят двох політичних полюсів суспільства Цюриху призвело до різних колізій в минулому, наприклад, викрадення Бьооґа в 2006 році лівими «революціонерами» за кілька днів до Шестидзвіння. Відтоді заготовляють кілька запасних Бьооґів, які зберігаються на березі поблизу Зехсуляутенпляц (нім. Sechseläutenplatz, відкритий майдан перед Оперою в районі Белевю, де відбувається більшість заходів просто неба ). З 2010 року гільдії Цюриху дозволили жінкам з Gesellschaft Фраумюнстера святкувати Шестидзвіння, переважно лиш у ролі гостей гільдій, досі не будучи зарахованими до офіційних гільдій Цюріху.

Світлини[ред. | ред. код]

Дата[ред. | ред. код]

З кількома винятками дата визначається як третій понеділок квітня.

Дати за роками:

  • 16 квітня 2012
  • 15 квітня 2013
  • 28 квітня 2014
  • 13 квітня 2015
  • 18 квітня 2016
  • 24 квітня 2017
  • 16 квітня 2018
  • 8 квітня 2019
  • 20 квітня 2020

Алгоритм в Python[ред. | ред. код]

def sechselaeuten(year):
    from datetime import date, timedelta
    from dateutil.easter import easter

    april_mondays = [date(year,4,d) for d in range(1,31) if date(year,4,d).weekday()==0]
    holy_monday   = easter(year) - timedelta(days=6)
    easter_monday = easter(year) + timedelta(days=1)

    if(april_mondays[2].isocalendar()[1] in (17, 18)): # avoid school holidays...
        if(april_mondays[1] not in (holy_monday, easter_monday)): #...unless there's s.th. else
            return(april_mondays[1])

    if(april_mondays[2] == holy_monday): # avoid holy week
        return(april_mondays[1])

    if(april_mondays[2] == easter_monday): # avoid easter
        return(april_mondays[3])

    return(april_mondays[2]) # default date

Див. також[ред. | ред. код]

Ланки[ред. | ред. код]