Sigmodon ochrognathus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Sigmodon ochrognathus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Sigmodontinae
Рід: Sigmodon
Вид:
S. ochrognathus
Біноміальна назва
Sigmodon ochrognathus
Bailey, 1902

Sigmodon ochrognathusвид гризунів родини Cricetidae. Він походить з Мексики та штатів Аризона, Нью-Мексико та Техас у Сполучених Штатах, де мешкає на гірських луках, чагарниках і ялівцевих лісах.

Морфологічна характеристика

[ред. | ред. код]

У неволі самці виростають до максимальної довжини голови та тіла приблизно 155 мм, а самиці трохи нижчі та важчі. Значного статевого диморфізму в дикій природі не виявлено[2]. Голова коротка і широка, а хвіст волохатий, з великою кількістю дрібних лусочок шириною не більше 0,5 мм. Хутро на голові, спині та боках тьмяно-сірого кольору, за винятком морди та кільця навколо ока, які мають охристий колір, що відрізняє цей вид від інших представників роду Sigmodon. Низ сірувато-білий, лапи сірувато-волосі, верх хвоста чорнуватий, низ сірий[2].

Поширення і середовище проживання

[ред. | ред. код]

Вид походить із Мексики та штатів Аризона, Нью-Мексико та Техас у Сполучених Штатах. Його ареал простягається від східної частини Західної Сьєрра-Мадре до центральної частини Дуранго та західної Коауїли в Мексиці, а також від Аризони до Нью-Мексико та розрізнених пустельних хребтів Меса-дель-Норте в транс-Пекос Техас у Сполучених Штатах. Середовищем його існування є гірські райони з трав’янистими луками, скелястими схилами, чагарниками, сосною пондерозою, дугласовою ялицею та ялівцевими лісами[1]. Зазвичай він зустрічається на нижніх, більш сухих схилах на висоті нижче 1950 м[2]. Цей вид є найбільш ксерофільним у своєму роді[2].

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Вид риє підземні нори у верхньому шарі ґрунту або в травах. S. ochrognathus також використовує покинуті гнізда кишенькових ховрашків або інших тварин. В їжу в основному використовуються зелені частини рослин і плоди[1]. Особи можуть бути активними вдень і вночі. Вони створюють стежки, якими зазвичай користуються дві особи[3]. У самиць бажання спаровуватися може виникнути в будь-який час року. Після вагітності, яка триває близько 34 днів, народжується від 2 до 6 або рідко до 9 молодих тварин. У молодих тварин через кілька годин з'являється шерсть, і вони порівняно швидко стають самостійними[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г Linzey, A. V.; Timm, R.; Álvarez-Castañeda, S. T.; Castro-Arellano, I.; Lacher, T. (2008). Sigmodon ochrognathus. Процитовано 27 серпня 2014.
  2. а б в г Baker, R. H.; Shump, K. A. Jr. (1978). Sigmodon ochrognathus (PDF). Mammalian species: No 97. American Society of Mammalogists. Архів оригіналу (PDF) за 26 серпня 2014. Процитовано 7 серпня 2014.
  3. G. Ceballos: Yellow-nosed cotton rat, Mammals of Mexico, Johns Hopkins University Press, Baltimore MD u. a. 2014, P. 729–730