Steatomys cuppedius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Steatomys cuppedius
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Незомієві (Nesomyidae)
Рід: Steatomys
Вид:
S. cuppedius
Біноміальна назва
Steatomys cuppedius
Thomas & Hinton, 1920

Steatomys cuppedius — вид гризунів родини Nesomyidae. Він зустрічається в Беніні, Буркіна-Фасо, Малі, Нігері, Нігерії та Сенегалі. Його природне середовище проживання — субтропічні або тропічні сухі чагарники.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба становить від 78 до 93 мм, а довжина хвоста — від 41 до 50 мм. Важить від 14 до 24 г. Вид світло-піщано-коричневого кольору і завжди має вісім сосків. Це один із трьох видів товстих мишей, що зустрічаються в Західній Африці. Його можна відрізнити від Steatomys caurinus меншим і блідішим, відносно довшим хвостом, який завжди становить принаймні половину довжини голови й тіла, і меншою кількістю сосків. Третій вид, Steatomys jacksoni не поділяє той самий ареал, його можна знайти лише в південній Гані та південній Нігерії та має дванадцять сосків[2].

Поширення і середовище проживання[ред. | ред. код]

Steatomys cuppedius походить із тропічної Західної Африки. Його ареал простягається від Сенегалу до півдня Малі, Буркіна-Фасо, півдня Нігеру, півночі Беніну та північно-західної Нігерії на висоті від 200 до 600 м над рівнем моря. Його типове середовище існування — це чагарникові луки[1].

Статус[ред. | ред. код]

Steatomys cuppedius є дещо незвичайним видом, який демонструє значні коливання популяції. Він має широкий ареал і ймовірну велику загальну популяцію, і присутній у кількох охоронних територіях. Його ловлять і споживають у їжу в деяких частинах його ареалу, але вважається, що це не матиме значного впливу, тому Міжнародний союз охорони природи оцінив його природоохоронний статус як «найменше занепокоєний»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Schlitter, D.; Coetzee, N. (2017). Steatomys cuppedius. Процитовано 12.11.2021.
  2. Ara Monadjem; Peter J. Taylor; Christiane Denys; Fenton P.D. Cotterill (2015). Rodents of Sub-Saharan Africa: A biogeographic and taxonomic synthesis. De Gruyter. с. 377—379. ISBN 978-3-11-030191-5.