Stenocephalemys albipes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Stenocephalemys albipes
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Stenocephalemys
Вид:
S. albipes
Біноміальна назва
Stenocephalemys albipes
(Rüppell, 1842)
Синоніми

Myomys albipes (Rüppell, 1842)

Stenocephalemys albipes — вид гризунів родини мишевих (Muridae). Мешкає в Ефіопії та Еритреї. Його природними середовищами існування є тропічні вологі гірські ліси та тропічні високогірні чагарники[1].

Опис[ред. | ред. код]

Це вид середнього розміру, вагою близько 60 г, із середньою довжиною голови й тулуба 132 мм і хвоста 162 мм. Вуха великі, закруглені і маловолосі. Спинне хутро довге, гладке та блискуче, піщано-коричневе та трохи темніше коричневе вздовж хребта. Окремі волоски мають сіру основу та піщано-коричневі стрижні. Нижня частина різко відмежована від верхньої частини та блідо-сіра, окремі волоски мають більш темно-сіру основу. Кінцівки короткі та коричнево-сірі, лапи мають білі волоски на верхній поверхні, за винятком темної позначки над плесновими кістками на задніх лапах. Хвіст двоколірний і здається голим, темний зверху і блідий знизу[2].

Поширення й середовище проживання[ред. | ред. код]

Stenocephalemys albipes є ендеміком Ефіопського нагір'я, де вона зустрічається по обидві сторони Великої рифтової долини, з окремою меншою популяцією в горах у північній частині країни, де вона була детально вивчена в районі Degua Tembien[3]. Середовищем його проживання є переважно гірські ліси та чагарники, але він також мешкає на грубих луках і пасовищах на висоті приблизно від 800 до 3300 метрів[1].

Екологія[ред. | ред. код]

Цей вид веде нічний спосіб життя і в основному наземний, хоча він також пересувається в кущах. Його дієта в основному складається з рослинної їжі, включаючи ягоди сливи, оливи, плоди ялівцю, абіссінської троянди та Rubus spp., а також зелене листя. Розмноження відбувається в будь-який час року, але пік припадає на вологий сезон, з вересня по листопад. Середній розмір виводку — чотири. Вагітність триває 23 дні, а відлучення відбувається на 24–29 день. Довголіття дорослих особин може становити менше одного року, а розмір популяції може контролюватися хижаками, такими як сови[2][3].

Статус[ред. | ред. код]

Stenocephalemys albipes, ймовірно, найпоширеніший гризун у горах Ефіопії вище 1500 м, і особливо поширений на висоті 2900 м[2]. Має широкий ареал і велику загальну популяцію. Особливих загроз виявлено не було, тому Міжнародний союз охорони природи оцінив його природоохоронний статус як «найменше занепокоєний»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Lavrenchenko, L. (2017). Stenocephalemys albipes. Процитовано 17.11.2021.
  2. а б в Kingdon, Jonathan; Happold, David; Butynski, Thomas; Hoffmann, Michael; Happold, Meredith; Kalina, Jan (2013). Mammals of Africa. A&C Black. с. 549—550. ISBN 978-1-4081-8996-2.
  3. а б Meheretu Yonas; Leirs, H (2019). Raptor perch sites for biological control of agricultural pest rodents. In: Nyssen J., Jacob, M., Frankl, A. (Eds.). Geo-trekking in Ethiopia's Tropical Mountains - The Dogu'a Tembien District. SpringerNature. ISBN 978-3-030-04954-6.