Thallomys nigricauda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Thallomys nigricauda
Дорослий з молодняком
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Thallomys
Вид:
T. nigricauda
Біноміальна назва
Thallomys nigricauda
Thomas, 1882

Thallomys nigricauda є видом гризунів родини Muridae. Країни проживання: Ангола, Ботсвана, Намібія та ПАР, де його природне середовище проживання — субтропічні або тропічні сухі чагарники. Він як нічний, так і деревний, будує громіздкі гнізда на деревах, часто акаціях, де харчується листям і бруньками.

Опис[ред. | ред. код]

Thallomys nigricauda — гризун середнього розміру з довжиною голови й тіла ≈ 135 мм і хвоста ≈ 145 мм. Боки обличчя сірі, а темна смуга тягнеться від морди навколо очей і під вухами. Очі великі, а вуса довгі. Вуха великі, овальні, поставлені під косим кутом. Спинне хутро довге та шерстисте, шиферно-сіре з жовтим відтінком. Нижня частина тіла біла, кінцівки сірі, а верх широких лап білий. Довгий хвіст покритий чорною лускою і чорною щетиною, а на кінчиках чорне волосся[2].

Екологія[ред. | ред. код]

Thallomys nigricauda живе на деревах і веде нічний спосіб життя. Широкі лапи та міцні кігті роблять його спритним дереволазом, і він використовує свій хвіст для рівноваги та чіпкості. Він особливо любить дерева Vachellia erioloba, де є щілини та отвори, необхідні для гнізда, але він також будує гнізда на розвилках гілок або під плитами кори; на одному дереві може бути кілька гнізд, не всі вони зайняті[2][3].

Іноді ці гризуни живуть поодинці, а в інших випадках одна особина та кілька нащадків можуть жити разом. І самці, і самиці мають домашні ареали, причому ареали самців значно більші. Пара Thallomys nigricauda та їхнє потомство можуть ділитися гніздом, вирушаючи в сутінках, щоб залізти в крону, де вони кусають молоді пагони акації, або переходити на інші великі дерева, такі як свинцеве дерево (Combretum imberbe) та мопан (Colophospermum mopane), щоб годуватися. Дієта в основному складається з листя та бруньок, але також включає зовнішні шари насіннєвих коробочок акації, випадкові комахи та камедь. Гризуни найбільш активні в перші кілька годин ночі, а потім знову в години перед світанком, і шукають їжу у верхній частині полога, де мало інших гризунів. Вид рідко спускається на землю і не має потреби пити, отримуючи достатню кількість вологи з їжі[2][3].

Статус[ред. | ред. код]

Thallomys nigricauda є поширеним видом, має широкий ареал і, як припускають, має велику загальну популяцію. Особливих загроз йому не загрожує, і Міжнародний союз охорони природи оцінив його природоохоронний статус як «найменше занепокоєний»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Child, M.F.; Taylor, P. (2016). Thallomys nigricauda. Процитовано 26.08.2019.
  2. а б в Kingdon, Jonathan; Happold, David; Butynski, Thomas; Hoffmann, Michael; Happold, Meredith; Kalina, Jan (2013). Mammals of Africa. A&C Black. с. 657—659. ISBN 978-1-4081-8996-2.
  3. а б Skinner, J.D.; Chimimba, Christian T. (2005). The Mammals of the Southern African Sub-region. Cambridge University Press. с. 155—156. ISBN 978-0-521-84418-5.