Подорож «Космічного Біґля»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подорож «Космічного Біґля»
англ. The Voyage of the Space Beagle
Жанр наукова фантастика
Форма Фіксап
Автор Альфред ван Вогт
Мова англійська
Опубліковано 1950
Країна  США
Видавництво Simon & Schuster

Подорож «Космічного Біґля» (англ. «The Voyage of the Space Beagle») — науково-фантастичний роман канадського письменника Альфреда ван Вогта, вперше опублікований під однією обкладинкою 1950 року.

Роман де-факто є збіркою чотирьох оповідань та коротких повістей про подорож науково-дослідницького космічного корабля «Космічний Біґль» і новий науковий підхід «нексіалізм» (англ. Nexialism):

  • «Чорний руйнівник» \ "Black Destroyer" (липень 1939);
  • "War of Nerves" (травень 1950);
  • "Discord in Scarlet" (грудень 1939);
  • "M33 in Andromeda" (серпень 1943).

Величезний сферичний космічний корабель, укомплектований хімічно кастрованим екіпажем із майже тисячі чоловіків, які виконують розширену наукову місію з дослідження міжгалактичного простору, стикається з кількома, переважно ворожими іншопланетянами та інопланетними цивілізаціями. На борту космічного корабля під час його подорожі відбуваються як політичні, так і наукові революції.

Назва книги є відсиланням на «Подорож на кораблі «Біґль», книгу Чарльза Дарвіна про його п'ятирічну кругосвітню подорож на HMS «Бігль».

Зміст[ред. | ред. код]

Головний герой роману — доктор Елліотт Гросвенор, єдиний нексіаліст (нова дисципліна, яка відображає загальний підхід до науки). Вчення Гросвенора та застосування нексіалізму, а не вузькі підходи окремих наукових і військових його товаришів по кораблю, постійно виявляються ефективнішими проти ворожих зіткнень як ззовні, так і всередині «Космічного Біґля». Зрештою він змушений взяти під свій контроль корабель, використовуючи гіпноз, психологію, промивання мізків і переконання, щоб розробити ефективну стратегію для перемоги над інопланетною сутністю Анабіс і порятунку корабля та нашої Галактики.

Книгу можна розділити на чотири розділи, які відповідають чотирьом первинним творам, з яких вона складається:

У першому розділі «Космічний гончак» приземляється на безлюдну планету з стародавніми руїнами міст. Керл, голодуючий, розумний і злий котоподібний хижак з щупальцями на плечах, наближається до корабля, прикидаючись нерозумною твариною, і швидко проникає на нього. Істота вбиває кількох членів екіпажу, перш ніж її обманом змушують покинути космічний корабель у рятувальній шлюпці. Потім він вчиняє самогубство, коли розуміє, що зазнав поразки.

У другій частині корабель майже знищений внутрішньою війною, спричиненою телепатичним контактом із расою птахоподібних інопланетян раси Рім. Дружні сигнали, які надсилає Рім, несумісні з людським розумом. Тільки знання Гросвенора про телепатичні явища рятують корабель від знищення.

У третій частині корабель натрапляє на Ікстла, істоту, що ширяє в глибокому космосі. Це істота яка вижила з раси, яка правила попереднім всесвітом до Великого вибуху. Ікстл обманом проникає на корабель і, будучи одержимим власним розмноженням, викрадає кількох членів екіпажу, щоб імплантувати яйця паразитів у їхні шлунки. Зрештою його обманом змушують покинути корабель після того, як весь екіпаж тимчасово залишив корабель, не залишивши здобичі для його потомства.

В останньому розділі зустрічається Анабіс, свідомість, що охоплює галактику. Знову ж таки, вона зла, голодна і агресивна, і за будь-яких обставин слід запобігти відстеженню нею корабля назад до будь-якої іншої галактики. Анабіс, який, по суті, являє собою галактику блукаючих вогнів харчується смертю живих організмів і знищив усе розумне життя у своїй галактиці. Він перетворює всі планети, які може знайти, на планети джунглів шляхом тераформування, оскільки саме такі світи створюють більшість життя. Екіпаж корабля спонукає інтелект переслідувати корабель у глибокий космос, змушуючи його померти від голоду.

Одночасно з цим книга також висвітлює боротьбу за владу на кораблі між керівниками окремих наукових і військових груп.

Посилання[ред. | ред. код]