Tor2web

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tor2web
Автор Аарон Шварц
Розробник Аарон Шварц[1]
Версії 3.1.3 (4 лютого 2014)
Операційна система Linux
Мова програмування Python
Ліцензія GNU Affero General Public License
Вебсайт www.tor2web.org

Tor2web(вимовляється «тор ту веб») — проект, що забезпечує доступ до прихованих сервісів Tor[en] за допомогою стандартного браузера, без прямого підключення до мережі Tor. Творці проекту — Аарон Шварц і Вірджил Гріффіт[en][2].

Історія

[ред. | ред. код]

Tor — це мережа, яка дозволяє людям користуватися інтернетом анонімно (хоча з відомими недоліками) і публікувати матеріали на «прихованих сервісах», які існують тільки в мережі Tor з міркувань безпеки і, таким чином, зазвичай, доступні лише відносно невеликій кількості людей за допомогою під'єднаного до Tor браузера.

Аарон Шварц і Вірджил Гріффіт[en] розробили Tor2web 2008 року, як спосіб підтримати інформаторів та інші форми анонімних публікацій за допомогою Tor, дозволяючи матеріалами залишатися анонімними і, водночас, роблячи їх доступними для ширшої аудиторії[3][4].

Експлуатація та безпека

[ред. | ред. код]

На відміну від типових доменів верхнього рівня, таких як .com, .org, або .net, URL-адреси прихованих сервісів закінчуються .onion і доступні лише при підключенні до Tor. Tor2web — посередник між прихованим сервісом і користувачем, який робить прихований сервіс видимим для користувача, який не підключений до Tor. Для цього користувач бере URL-адресу прихованого сервісу та заміняє в ній .onion на .tor2web.io.

Як і Tor, Tor2web використовує сервери, які працюють на добровільних засадах, за рахунок волонтерів.

Tor2web зберігає анонімність авторів, але сам по собі не є інструментом, що забезпечує анонімність і не пропонує ніякого захисту для користувачів, які не використовують захищений протокол HTTPS. Починаючи з версії 2.0, попередження про конфіденційність і безпеку додається в заголовок кожної вебсторінки, пропонуючи читачам використовувати Тор-браузер щоб забезпечити більшу анонімність.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. https://web.archive.org/web/20140704042636/http://wiki.tor2web.org/index.php/Main_Page
  2. Zetter, Kim (12 грудня 2008). New Service Makes Tor Anonymized Content Available to All. wired.com. Архів оригіналу за 18 березня 2014. Процитовано 22 лютого 2014.
  3. Aaron, Swartz (24 жовтня 2008). In Defense of Anonymity. Raw Thought. Архів оригіналу за 20 серпня 2019. Процитовано 4 лютого 2014.(англ.) Наведено за англійською вікіпедією.
  4. Cheng, Jacqui (15 грудня 2008). tor2web brings anonymous Tor sites to the "regular" web. arstechnica.com. Архів оригіналу за 2 листопада 2018. Процитовано 22 лютого 2014.

Посилання

[ред. | ред. код]