Вікіпедія:Освітня програма/Можливості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Освітня програма Вікіпедії

Міжнародна програма, у межах якої використовують Вікіпедію в навчальному процесі

Над підтримкою та розвитком Вікіпедії в Україні працює громадська організація «Вікімедіа Україна». Як організація, ми безпосередньо не пишемо і не перевіряємо статті Вікіпедії, але реалізовуємо низку проєктів, які допомагають створенню нового вмісту та залученню нових людей до наповнення Вікіпедії та вікіпроєктів. Чимало із наших програм можуть бути корисними для освітян.

Зміст

Конкурси статей і фотографій, тематичні тижні[ред. код]

ГО «Вікімедіа Україна» регулярно проводить кампанії із наповнення Вікіпедії, Вікісховища та інших сестринських проєктів вмістом на важливі й актуальні теми. Це хороший спосіб долучитися до наповнення Вікіпедії самостійно, а також зацікавити змагальним елементом ваших учнів чи студентів. Зазвичай за участь у наших конкурсах можна отримати офіційні сертифікати та пам'ятні сувеніри, інколи також цінні призи.

Для освітян найбільш актуальним може бути щорічний конкурс «Вікіпедія для школи», присвячений темам шкільної програми; зазвичай він проходить взимку. Однак можна долучатися й до всіх інших — наприклад, щорічно у вересні проводимо великий фотоконкурс «Вікі любить пам'ятки», присвячений пам'яткам нерухомої культурної спадщини України; восени — Конкурс наукових фотографій; у березні — марафон із написання статей про жінок WikiGap; у січні — Вікімарафон із наповнення Вікіпедії.

Щоб стежити за всіма конкурсами та кампаніями, підписуйтеся на нас у соцмережах або регулярно переглядайте афіші на головній сторінці нашого сайту.

Галерея подій та заходів

Тренінги та консультації, матеріальна підтримка[ред. код]

Сувеніри для активних учасників WikiGap 2021

Команда ГО «Вiкiмедiа Україна» готова провести навчання з основ редагування Вiкiпедiї для вас чи ваших учнiв / студентiв. Щоб запланувати такий тренінг — напишіть нам. Усі тренінги та консультації безкоштовні.

За результатами організованого навчання та втіленого проєкту ми також можемо підготувати офіційні сертифікати для учасників та подяку для організаторів, а також надіслати пам'ятні сувеніри для мотивації учнiв / студентiв до участі у читанні, аналізі та редагуванні Вікіпедії й вікіпроєктів, наприклад, наліпки, ручки чи блокноти з айдентикою Вікіпедії.

Якщо ви хотіли б отримати друкований примірник навчально-методичного посібника «Використання Вікіпедії та сестринських вікіпроєктів в освітньому просторі» — будь ласка, заповніть цю анкету. У посібнику зібрано 18 статей та планів-конспектів уроків для учнів 6–11 класів від освітян, що використовують Вікіпедію та інші вікіпроєкти у своїх класах уже багато років. Більше про посібник у статті.

Гранти і стипендії[ред. код]

Буклет

ГО «Вікімедіа Україна» надає ресурсну підтримку ініціативам спільноти Вікіпедії:

  1. Надаємо стипендії на участь у зовнішніх тренінгах, навички з яких можуть бути корисними для розвитку вікіруху.
  2. Виділяємо фінансові гранти на покупку книжок чи інших матеріалів, потрібних для наповнення Вікіпедії та сестринських проєктів.
  3. Підтримуємо вікіекспедиції Україною для збору матеріалів для покращення й ілюстрування вікіпроєктів.
  4. Надаємо стипендії на участь у міжнародних вікімедійних конференціях онлайн та офлайн.

Онлайн-курс для освітян[ред. код]

Протягом 2022 - 2023 року ГО «Вiкiмедiа Україна» адаптувала онлайн-курс підвищення кваліфікації для вчителів у межах міжнародного проєкту «Reading Wikipedia in the Classroom». Цей курс був розміщений на платформі онлайн-освіти Prometheus, в першій групі взяло участь 300 вчителів та вчительок зі всієї України. Це 60-годинний курс (2 кредити ECTS), метою якого є розвивати навички медіа- та інформаційної грамотності із використанням інструментів Вікіпедії. В майбутньому очікуються нові набори на курс, слідкуйте за оновленнями. Буклет можна подивитись та завантажити за посиланням.

Регулярні онлайн зустрічі для освітян[ред. код]

Щомісяця ми проводимо онлайн зустрічі для освітян, на яких розповідаємо про цікаві та актуальні теми, пов'язані з Вікіпедією, а також ділимось досвідом та цікавинками у впровадженні Вікіпедії та Вікіпроєктів в освітній процес.

Приклад такої зустрічі з обміну досвідом можна подивитись в блозі.

Запис зустрічі про Вікіцитати можна подивитись тут

Запис зустрічі про Вікідані можна подивитись тут

Офлайн зустрічі для освітян[ред. код]

8 — 9 липня у Києві відбулась довгоочікувана офлайн подія — конференція для освітян вікіспільноти. Протягом двох днів заходу освітяни могли глибше дослідити актуальні теми та практики, пов’язані з використанням Вікіпедії та вікіпроєктів в освітньому процесі. Конференція надала можливість не лише вивчити нові технології та отримати нові ідеї, але й встановити цінні контакти з професіоналами своєї галузі. Взаємодія та обмін ідеями були ключовими аспектами їх роботи. Зустріч зібрала разом 35 освітян, що прагнуть зробити нашу освітню сферу ще кращою та більш інноваційною. Сторінка конференції доступна за посиланням, а допис в блозі тут.

Бути в курсі подій[ред. код]

Щоб бути в курсі всіх подій слідкуйте за новинами в блозі, а також додавайтесь в чат в Телеграмі для освітян. (Посилання на чат можна отримати написавши на пошту, edu@wikimedia.org.ua або olena.vinsent@wikimedia.org.ua вказавши «посилання на чат».)