Єлизавета Прусська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єлизавета Прусська
нім. Elisabeth von Preußen
Єлизавета наприкінці 1830-х років
Ім'я при народженні Марія Єлизавета Кароліна Вікторія
Народився 18 червня 1815(1815-06-18)
Берлін, Королівство Пруссія
Помер 21 березня 1885(1885-03-21) (69 років)
Дармштадт, Велике герцогство Гессен, Німецька імперія
Поховання Старий мавзолей в парку Розенгое, Дармштадт
Підданство Німецька імперія
Діяльність благодійність
Знання мов німецька
Суспільний стан Член королівської родини
Титул принцеса Прусська
Рід Гогенцоллерни, Гессенський дім
Батько Вільгельм Прусський
Мати Марія Анна Гессен-Гомбурзька
Брати, сестри Princess Friederike of Prussiad, Princess Irene of Prussiad, unnamed son von Hohenzollernd, Prince Friedrich Tassilo Wilhelm of Prussiad, Адальберт Прусський, Prince Friedrich Wilhelm Tassilo of Prussiad, Вальдемар Прусськийd і Марія Фредеріка Пруська
У шлюбі з Карл Гессенський
Діти Людвіг, Генріх, Анна, Вільгельм
Нагороди
Орден Святої Катерини 1 ступеня
Орден Святої Катерини 1 ступеня
Дама ордена Луїзи
Дама ордена Луїзи

Єлизаве́та Пру́сська (нім. Elisabeth von Preußen), повне ім'я Марія Єлизавета Кароліна Вікторія (нім. Marie Elisabeth Karoline Viktoria), 18 червня 1815 — 21 березня 1885) — прусська принцеса з династії Гогенцоллернів, донька принца Прусського Вільгельма та принцеси Гессен-Гомбурзької Марії Анни, в шлюбі принцеса Гессен-Дармштадська, матір великого герцога Гессенського та Прирейнського Людвіга IV, бабуся російської імператриці Олександри Федорівни.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 18 червня 1815 року в Берліні. Була шостою дитиною та третьою донькою в родині принца Вільгельма Прусського та його дружини Марії Анни Гессен-Гомбурзької. Мала старшого брата Адальберта. Інші діти померли в ранньому віці до її народження. Згодом сімейство поповнилося сином Вальдемаром та донькою Марією.

Теплу пору року родина проводила у замку Фішбах в Силезії, нерідко повертаючись до Берліна вже на початку грудня. Діти користувалися там певною свободою: грали з сільськими дітлахами, відвідували двір та стайні, вчилися поводитися з тваринами.

Карл Гессенський

У 21-річному віці Єлизавета взяла шлюб із 27-річним принцом Гессенським Карлом. Весілля пройшло 22 жовтня 1836 року в Берліні. Оселилися молодята у Палаці принца Карла (нім. Prinz-Carl-Palais) в Дармштадті в райні Бессунґен. Приїзд пари вітали балом-маскарадом на 2500 осіб.[1] У подружжя з'явилося четверо дітей:

Шлюб був не надто гармонійним. Карл вважав дружину потворною та нудною, а Єлизавета зі свого боку описувала чоловіка як холодного та нелюба.

Світлина в поважні роки

Свою діяльність на новій батьківщині вона присвятила турботі про бідних. На момент її приїзду до Дармштадту у великому герцогстві майже не існувало соціальної благодійності, тому жінка не знайшла сприятливого ґрунту. Втім, поступово її діяльність набула популярності. Нею була створена низка благодійних організацій. Найбільшою з них став будинок дияконис Єлизаветинського фонду, заснований у 1858 році, на будівництво якого вона передала 10 тисяч гульденів. Відома своїм благочестям і милосердям, принцеса, разом із придворним проповідником, зібрали навколо себе освічені дармштадтські кола. Спільними зусиллями вони намагалися сприяти суспільному добробуту населення. Політикою не цікавилася і не намагалася на неї впливати.[2]

У 1852 році успадкувала від батька, окрім іншого, картину Ганса Гольбейна-молодшого «Мадонна бургомістра Якоба Маєра цум Газена», написану ним у 1526 році, і привезла її до Дармштадту. Згодом цей витвір мистецтва став відомим як «Дармштадтська Мадонна».

Мала добрі відносини зі своєю невісткою Алісою Великобританською. В останні роки життя страждала від надлишкової ваги. Її чоловік пішов з життя у березні 1877 року. Єлизавета ще була присутньою на весіллі онуки Вікторії із Людвігом Баттенбергом і дожила до появи правнучки Аліси.

Померла 21 березня 1885 року в Дармштадті. Похована у Старому мавзолеї в парку Розенгое в Дармштадті.[3]

Нагороди[ред. | ред. код]

Титули[ред. | ред. код]

  • 18 червня 1815—22 жовтня 1836 — Її Королівська Високість Принцеса Єлизавета Прусська;
  • 22 жовтня 1836—21 березня 1885 — Її Королівська та Великогерцозька Високість Принцеса Карл Гессенський та Прирейнський.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Август Вільгельм Прусський
 
Луїза Амалія Брауншвейг-Вольфенбюттельська
 
Людвіг IX
 
Кароліна Пфальц-Цвайбрюкенська
 
Фрідріх IV
 
Ульріка Луїза Солмс-Браунфельська
 
Людвіг IX
 
Кароліна Пфальц-Цвайбрюкенська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фрідріх Вільгельм II
 
 
 
 
 
Фредеріка Луїза Гессен-Дармштадтська
 
 
 
 
 
Фрідріх V
 
 
 
 
 
Кароліна Гессен-Дармштадтська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вільгельм Прусський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марія Анна Гессен-Гомбурзька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Єлизавета
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Friedrich Battenberg, Jürgen Rainer Wolf, Eckhart G. Franz, Fritz Deppert: Darmstadts Geschichte — Fürstenresidenz und Bürgerstadt im Wandel der Jahrhunderte, Eduard Roether Verlag, Darmstadt 1980, ISBN 3-7929-0110-2. стор. 331, стор. 364
  2. Ludwig Clemm: Elisabeth. In: Neue Deutsche Biographie. Band 4, Duncker & Humblot, Berlin 1959, ISBN 3-428-00185-0, стор. 444 [1] [Архівовано 23 січня 2021 у Wayback Machine.] (нім.)
  3. Розегое, Дармштадт [2] [Архівовано 10 грудня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)

Література[ред. | ред. код]

  • Manfred Knodt: Die Regenten von Hessen-Darmstadt. 1. Auflage. Schlapp, Darmstadt 1976, ISBN 3-87704-004-7

Посилання[ред. | ред. код]