Ім'я хоста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У комп'ютерних мережах є ім'ям хоста (архаїчно ім'я вузла[1]) — мітка, яка присвоюється пристрою, підключеному до комп'ютерної мережі, і використовується для ідентифікації пристрою в різних формах електронного зв’язку, таких як всесвітнє павутиння. Імена хостів можуть бути простими іменами, що складаються з одного слова або фрази, або вони можуть бути структурованими.

Імена хостів в інтернеті можуть бути додані, як домен, до системи доменних імен (англ. DNS), окремо від специфічної для хостів мітки - періоду («крапки»). У кінцевому вигляді ім'я хоста також називають доменним іменем. Якщо доменне ім'я повністю вказано, включаючи домен верхнього рівня в інтернеті, тоді воно називається повноцінним доменним іменем[en] (англ. FQDN). Імена хостів, що включають DNS-домени, часто зберігаються в системі доменних імен разом з IP-адресами хоста, вони являють собою співвідношення імені хоста до адреси, та зворотний процес..

Імена хостів в інтернеті[ред. | ред. код]

В Інтернеті ім'я хоста - це доменне ім'я, призначене хост-комп'ютеру. Зазвичай це комбінація локального імені хоста з іменем його батьківського домену. Наприклад, en.wikipedia.org складається з локального імені хоста en та доменного імені wikipedia.org. Таке ім'я хоста перекладається на IP-адресу через локальний файл хостів або через систему доменних імен (DNS). Для одного хост-комп'ютера може бути кілька імен хостів; але в цілому операційна система хоста вважає за краще мати одне ім'я хоста, яке хост використовує для себе.

Будь-яке доменне ім'я також може бути ім'ям хоста, якщо дотримуватися згаданих нижче обмежень. Наприклад, і en.wikipedia.org, і wikipedia.org - є іменами хостів, оскільки їм обом присвоєні IP-адреси. Ім'я хоста може бути доменним іменем, якщо воно належним чином організовано в системі доменних імен. Ім’я домену може бути ім'ям хоста, якщо воно було призначене для хоста в інтернеті та пов'язане з IP-адресою хоста.

Синтаксис[ред. | ред. код]

Імена хостів складаються з послідовності міток, з'єднаних крапками. Наприклад, «en.wikipedia.org» - це ім'я хоста. Кожна мітка повинна бути від 1 до 63 символів.[2] Повноцінне ім'я хоста, разом із крапками, обмежене 253 символами ASCII.[3]

Інтернет-стандарти (запит на коментарі) для протоколів, визначають, що мітки можуть містити лише літери ASCII від a до z (у випадку нечутливого до регістру), цифри від 0 до 9 та дефіс-мінус («-») символ. Оригінальна специфікація імен хостів у RFC 952 забороняла міткам починатись із цифри або дефісу та не могла закінчуватися дефісом. Однак, наступна специфікація (RFC 1123) дозволила міткам імен хостів починатися з цифр. Ніякі інші символи, знаки пунктуації або пробіл не допускаються. Інтернаціоналізовані доменні імена зберігаються в системі доменних імен як рядки ASCII, за допомогою транскрипції Punycode[en].[4]

Хоча ім'я хоста може не містити інших символів, таких як символ підкреслення («_»), інші імена DNS можуть містити підкреслення.[5][6] Це обмеження було знято у RFC 2181. Такі системи, як DomainKeys та службові записи[en], використовують підкреслення як засіб, щоб переконатися, що їх особливий характер не плутається з іменами хостів. Наприклад, _http._sctp.www.example.com визначає сервіс-покажчик для SCTP-сумісного хоста вебсервера (www) у домені example.com. Всупереч стандартам, Chrome, Firefox, Internet Explorer (IE), Edge та Safari дозволяють підкреслити імена хостів, хоча файли cookie в IE не працюють правильно, якщо будь-яка частина імені хоста містить символ підкреслення.[7]

Однак, справедливо намагатися вирішити ім'я хоста, що складається з підкреслення. Напр, _.example.com. Це використовується RFC 7816 для зменшення кількості інформації, яка стає доступною для проміжних серверів DNS під час багаторазового запиту.[8] Функція мінімізації імен запиту включена за замовчуванням у BIND 9.14.0.[9]

Ім'я хоста en.wikipedia.org складається з міток DNS en (ім'я хоста або листок домену), wikipedia (домен другого рівня) та org (домен верхнього рівня). Мітки, такі як 2600 та 3abc, можуть використовуватися в іменах хостів, але -hi-, _hi_ та *hi* є недійсні.

Ім'я хоста вважається повноцінним доменним іменем (FQDN), коли вказані всі мітки до імені домену верхнього рівня (TLD). Ім’я хоста en.wikipedia.org закінчується доменом верхнього рівня org і, таким чином, є «повноцінним». Залежно від реалізації програмного забезпечення DNS операційної системи, неповноцінне ім’я хоста може автоматично поєднуватися з доменним іменем за замовчуванням, налаштованим у системі, щоб завершити повноцінне доменне ім’я. Для прикладу, студент в MIT, можливо, зможе відправити пошту на joe@csail де автоматично її доповнить поштова система, щоб відправити на joecsail.mit.edu.

Загальні рекомендації щодо вибору хорошого імені хоста викладені у RFC 1178.

Приклад[ред. | ред. код]

saturn та jupiter можуть бути іменами хостів двох пристроїв, підключених до мережі з назвою pc. У межах pc, пристрої адресуються своїми іменами хостів. Доменні імена пристроїв - saturn.pc та jupiter.pc відповідно. Якщо pc зареєстровано в інтернеті, як доменне ім’я другого рівня, наприклад pc.net, хости можуть адресуватись повноцінними доменними іменами saturn.pc.net та jupiter.pc.net.

Дивитися також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. System V/AT Runtime System. Microport.
  2. RFC 1034, Section 3.1 "Name space specifications and terminology"
  3. Chen, Raymond (12 квітня 2012). What is the real maximum length of a DNS name?. Microsoft devblog. Архів оригіналу (html) за 18 May 2019. Процитовано 31 липня 2019.
  4. RFC 3492, Punycode: A Bootstring encoding of Unicode for Internationalized Domain Names in Applications (IDNA), A. Costello, The Internet Society (March 2003)
  5. Underscores in DNS. Архів оригіналу за 19 липня 2020. Процитовано 20 липня 2011.
  6. Common DNS Operational and Configuration Errors. Архів оригіналу за 27 липня 2020. Процитовано 21 серпня 2018.
  7. Internet Explorer Cookie Internals (FAQ). Архів оригіналу за 1 березня 2012. Процитовано 28 серпня 2020.
  8. [[[:Шаблон:Cite IETF/makelink]] DNS Query Name Minimisation to Improve Privacy]. Шаблон:Cite IETF/doctypes.
  9. QNAME Minimization and Your Privacy. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 17 липня 2019.