Ісламей (фантазія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ісламей: Східна фантазія, тв. 19фортеп'янний твір російського композитора М. А. Балакірєва, написаний в серпні-вересні 1869 року.

Ісламей: Східна фантазія
Милий Олексійович Балакірєв

Історія створення

[ред. | ред. код]

На творчість Балакірєва мали великий вплив традиції російського народу, він надихнувся поїздками на Кавказ і місцевою культурою, в результаті чого вирішив написати фортеп'янну фантазію "Ісламей" на мотив традиційної кавказької танцювальної мелодії:

П'єса ця випадково задумана на Кавказі, куди мені довелося їздити три літа поспіль в кінці 60-х років. Цікавлячись тамтешньою народною музикою, я познайомився з одним князем, який часто приходив до мене і грав на своєму інструменті, трохи схожому на скрипку, народні мелодії. Одна з них, танцювальна, так звана «Ісламей», мені надзвичайно сподобалася ... (лист пропагандистові російської музики Е. Рейссу, 1892 рік)[1]

Написано твір було протягом місяця (початок серпня - кінець вересня) в 1869 році в Санкт-Петербурзі. У 1902 році Балакірєв трохи переглянув свій твір і розділив його на 3 частини.

"Ісламей" складається з трьох частин

  1. Allegro agitato — вступна, введення головної теми;
  2. Tranquillo — Andantino espressivo — поява повністю нової теми;
  3. Allegro vivo — Presto furioso — повернення до головної теми.

Твір включає в себе велику кількість технічно складних пасажів — саме це зробило його популярним серед піаністів-віртуозів, таких як Микола Рубінштейн, Ференц Ліст, Симон Барер, Михайло Плетньов, Борис Березовський та ін. Сам Балакірєв, що вважався талановитим піаністом, стверджував, що з багатьма пасажами своєї фантазії він "не може впоратися".

Вплив

[ред. | ред. код]

Технічна складність "Ісламея" сильно вплинула на фортеп'янну музику. При написанні сюїти "Нічний Гаспар" Моріс Равель відзначав, що хоче написати твір складніший, ніж "Ісламей". Фантазія була двічі оркестрована: Альфредо Казеллою, незадовго до смерті Балакірєва, і Сергієм Ляпуновим.

Ісламей — черкеський народний танець. Танцювальна мелодія виконується на гармоні, скрипці і в супроводі пхацика (тріскачка з 4-5 дерев'яних пластинок).

Звукозаписи

[ред. | ред. код]

Найвідоміші звукозаписи твори Балакірєва: Симон Барер (1947 APR), Володимир Горовіц (1950, Sony/BMG), Еміль Гілельс (1951, DOREMI), Джуліус Катч (1958, Decca), Дьордь Цифра (1957 & 1970, EMI), Борис Березовський (1996, Teldec), Михайло Плетньов (2000, DG).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Хаджиева Т. М. Карачаево-балкарская народная песня в записях, публикациях и исследованиях русских и зарубежных ученых и композиторов. Архів оригіналу за 24 січня 2021. Процитовано 19 грудня 2020.