Іцхак Рабинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іцхак Рабинович
Народився 1887
Москва, Російська імперія
Помер 1971
Єрусалим, Ізраїль
Країна  СРСР
Діяльність правозахисник

Іцхак Рабинович (рос. Ицхак Рабинович, 1887, Москва, Російська імперія — 1971, Єрусалим, Ізраїль) — російський громадський діяч, діяч сіоністського руху в Російській імперії та СРСР, керівник єврейських спортивних і молодіжних організацій, правозахисник.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

За освітою інженер. У 1912 році став одним із засновників спортивного товариства «Маккабі» в Лодзі (Польща, Російська імперія), в якому став першим відповідальним секретарем. Проходив професійне стажування в Німеччині.

1916 року став керівником московського спортивного товариства «Маккабі».

З 1920 року — голова правління Всеросійського союзу єврейських спортивних клубів «Маккабі». Організатор і (з 1923) член керівництва молодіжного руху «Маккабі ха-Цаіру» (з ​​1923 «Ха-Шомер ха-Цаіру») в Москві.

Влітку 1925 року разом з відомим музикантом Давидом Шором подав виконуючому обов'язки голови ВЦВК Петру Смидовичу протест у формі меморандуму, у зв'язку з переслідуваннями в СРСР євреїв.

У 1926 році арештований і висланий на 3 роки в Кзил-Орду Казакської АРСР РРФСР, у 1927 році переведений в Твер зі скороченням терміну заслання до 2 років.

1929 року був висланий в Палестину, де і жив до своєї смерті у 1971 році.

Автор спогадів «Від Москви до Єрусалима» (на івриті).

Посилання[ред. | ред. код]