Абдуллах ібн Тунаян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдуллах ібн Тунаян
Помер 1843
Країна  Саудівська Аравія
Діяльність політик, імам
Знання мов арабська
Рід Саудіти

Абдуллах ібн Тунаян (араб. عبد الله بن ثنيان بن إبراهيم آل سعود‎; д/н — 1843) — 5-й емір Неджду в 18411843 роках. Відомий також як Абдуллах II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Саудитів. Був праонуком Тунаяна ібн Сауда, брата Мухаммада, засновника Дірійського емірату. Син Тунаяна ібн Ібрагіма. Про молоді роки обмаль відомостей.

1818 року після вторгнення єгиптян до Дірійського емірату разом з родиною втік до арабського племені мунтафік в еялеті Басра. 1841 року повернувся до Неджду, де отримав підтримку Туркі аль-Хаззані, нащадків ваххабітського лідера Мухаммеда ібн Абд аль-Ваххаба та деяких племен. Відчуваючи нестійкість свого становища, емір Халід ібн Сауд, що залишився без військової підтримки єгиптян після поразки останніх у війні з Осмнаською імперією, відступив з Ер-Ріяду . Абдаллах наприкінці року захопив столицю. Невдовзі Неджд було повністю звільнений від єгипетських військ.

Невдовзі стикнувся з невизнанням своєї влади емірами з Ель-Касиму, Джебель-Шаммару. В Східній провінції чинив спротив Халід ібн Сауд. Невдовзі вдалося підпорядкувати частину Ель-Хаси, а напочатку 1842 року змусив Халіда тікати до Бахрейну. Проте спроба захопити знову Договірний Оман наштовхнулася на спротив місцевих шейхів, яких підтримували британці.

Разом з тим емір намагався отрмиання визнання з боку османського дивана, тому в ідправив поджарунки Осман-паши, валі Хіджазу. Також встановив дипломатичні контакти з Мухаммадом ібн Абдул Муїном, шаріфом Мекки.

У внутрішній політиці стикнувся з браком грошей, що було наслідком тривалих війн та грабувань єгиптян. Тому для формування військ підвищив податків, чим викликав широке невдоволення.

1843 року колишній емір Фейсал ібн Туркі втік з єгипетського полону, з'явившись в Аравії. Доволі швидко шейхи стали переходити на бік останнього. Фейсал запропонував Абдаллаху добровільно зректися в обмін на спокійне життя в Неджді, збереження майна та грошове утримання, але той, навіть розуміючи безнадійність свого становища, відмовився і зачинився в цитаделі Ер-Ріяду. Мешканці столиці перейшли на бік Фейсала. Влітку 1843 року Ер-Ріяд упав. Абдаллах був схоплений і невдовзі помер у в'язниці.

Джерела[ред. | ред. код]

  • R. Bayly Winder (1965). Saudi Arabia in the Nineteenth Century. Palgrave Macmillan.
  • Madawi Al Rasheed (2002). A History of Saudi Arabia. Cambridge: Cambridge University Press