Аделаїда Авагян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аделаїда Авагян
Ім'я при народженні вірм. Ադելաիդա Հովսեփի Ավագյան[1]
рос. Аделаида Иосифовна Авакян[1]
Народилася 6 квітня 1924(1924-04-06)
Єреван, Вірменська РСР, СРСР
Померла 12 травня 2000(2000-05-12) (76 років)
Вільямсбург, Вірджинія, США
·злоякісна пухлина
Країна  СРСР
 Вірменія
 США
Національність вірмени[2]
Діяльність лікарка, дослідниця, physician-scientist
Alma mater Єреванський державний медичний університет ім. Мхітара Гераци
Scientific Research Institute of Nutritiond
Науковий ступінь доктор медичних наук і професор
Батько Hovsep Avagyand
Мати Mayranoush Vasilyand
У шлюбі з Artavazd Dzvakeryand
Діти Anna Gyurjyand

CMNS: Аделаїда Авагян у Вікісховищі

Аделаїда Авагян (вірм. Ադելաիդա Հովսեփի Ավագյան; 6 квітня 1924 — 12 травня 2000) — вірменська лікарка, дослідниця й лідер у галузі охорони здоров'я. Також була головою гігієни харчування (нутриціологія лабораторії) в 1969-94 роках в Інституті харчування науки і професійної профілактики захворювань в Єревані, Вірменія. Вона є автором понад 50 наукових статей в журналах СРСР[3].

Ранні роки та освіта[ред. | ред. код]

Аделаїда Авагян народилася в Єревані, Вірменія, в родині Овсепа Авагяна , фахівця із сільського господарства, і його дружини Маріануш Васильян, вчителя мови. Аделаїда була старшою з чотирьох братів і сестер: Дездемона, Роберта і Есфір. Протягом свого дитинства , Аделаїда часто брала активну участь в щоденному догляді і була зразком для наслідування своїх молодших братів і сестер. Її мати, високоосвічена вчителька, приділяла багато уваги гарній освіті і заохочувала вивчення декількох мов і наук. Її батько вважав, що кожній дитині повинна бути надана можливість необмеженого розвитку його / її талантів і дарів. Зокрема, сім'я Авагян вірила в кращу освіту для своїх дітей. Всі четверо дітей були знайомі з музичними інструментами і літературою. Аделаїда Авагян закінчила середню школу Хачатур Абовян в 1941 році за спеціальністю проректор. Потім вона вступила в Єреванський державний медичний університет.У 1946 році вона закінчила його з відзнакою і отримала професійну ступінь доктора медичної практики.

Кар'єра і дослідження[ред. | ред. код]

Аделаїда Авагян хотіла підвищити рівень медичної допомоги в гігієнічній практиці в Вірменії в 1940-х роках і допомогти у поліпшенні громадського здоров'я та загального благополуччя. Вступила до Інституту гігієни харчування в місті Москва , СРСР. Після прийняття вона переїхала в Москву. У 1956 році вона захистила свою першу дисертацію і стала однією з перших докторів з Вірменії, які отримали докторську підготовку в Москві. Авагян була обрана для поїздки в Індонезію в якості посла, керуючись завданням реорганізації системи охорони здоров'я. Аделаїда відхилила цю пропозицію, щоб запропонувати свої послуги Вірменії. Вона стала директором лабораторії гігієни харчування в Єревані. Очолюючи кафедру, Авагян також захистила докторську дисертацію в 1976 році, що стало результатом 20 років досліджень в галузі біомедицини. Протягом своєї медичної дослідницької кар'єри вона працювала консультантом для молодих вчених та їх дослідних проектів, одночасно готуючи і публікуючи понад 100 своїх наукових статей в декількох міжнародних журналах. Авагян також дала численні інтерв'ю в громадських радіо- і телепрограмах, розповідаючи широкій громадськості про небезпеки недоїдання і профілактиці ботулізму при домашньому консервуванні.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Авагян вийшла заміж за Артавазда Дзвакеряна, інженера-будівельника в 1962 році. У них народилася дочка Анна в 1963 році. У 1998 році Авагян приєдналася до своєї дочки і її сім'ї в Сполучених Штатах. У 2000 році у Аделаїди був діагностований рак, і через три місяці вона померла. Авагян була похована в меморіальному парку Вільямсбург в Вільямсбург Вірджинія, США.

Вибрані роботи[ред. | ред. код]

  • 1959 Москва, Методи харчування для визначення життєдіяльності мікроорганізмів в м'ясних консервах по ферментативним реакціям.
  • 1965 Гігієнічна оцінка термічної обробки м'ясних продуктів за допомогою тесту та фосфатазу.
  • 1970 Експрес-методи санітарно-бактеріологічної оцінки харчових продуктів - експрес-методи в діагностиці ботулізму.
  • 1972 Визначення вторинного бактеріального забруднення м'ясних продуктів за допомогою тесту на наявність кислої фосфатази.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://armunicat.nla.am/cgi-bin/koha/opac-authoritiesdetail.pl?marc=1&authid=17397
  2. Айриян А. П. Армянские учёные-медики — 1998.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 серпня 2018. Процитовано 3 квітня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)