Адсорбційний струм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Адсорбційний струм (рос. дсорбционный ток, англ. adsorption current) — Фарадеївський струм, величина якого залежить від прикладеного потенціалу й від швидкості адсорбції електроактивної речовини на поверхні електрода.

Обмежувальний адсорбційний струм (англ. limiting adsorption current) — незалежне від потенціалу значення, до якого наближається адсорбційний струм, коли швидкість відновлення або окислення електроактивної речовини збільшується за рахунок зміни прикладеного потенціалу. Терміни адсорбційний струм і обмежувальний струм адсорбції не слід застосовувати до фарадеївських струмів, які були збільшені або зменшені додаванням неелектроактивного ПАР до розчину, що містить електроактивну речовину, а також до видимих хвиль, що виникають внаслідок ефекту адсорбції або десорбції на подвійному струмі (англ. double-layer currents)[1].

Граничний адсорбцiйний струм (англ. limiting adsorption current) Значення адсорбцiйного струму, що не залежить вiд потенцiалу й досягається внаслідок пришвидшення вiдновлення або окиснення електроактивної речовини зі змiною прикладеного потенцiалу.

Термiн, за правилами IUPAC, не слiд застосовувати до фарадеївських струмiв, величина яких змiнюється при додаваннi в електрохімiчно активний розчин електрохімiчно неактивних поверхневоактивних речовин, або до опису хвиль, викликаних впливом адсорбцiї чи десорбцiї на струми подвiйного електричного шару.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 серпня 2019. Процитовано 31 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)