Андропомп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андропомп
Посада цар Афін[d]
Батько Бор (син Пентіла) або Пентіл (син Періклемена)
Мати Anchiroed
Діти Мелант

Андропомп (дав.-гр. Ἀνδρόπομπος) — персонаж давньогрецької міфології, цар Пілоса і Мессенії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Відповідно різних міфів та згадок давньогрецьких авторів був сином або братом чи онуком Бора, царя Мессении. Андропомп одружений на Геніохі, доньки Арменія, родича Адмета, царя Фер. Панував разом із своїм родичем Пісістратом.

Згідно Павсанія підтримав Афіни у війні з Фівами. Під час герцю фіванським з царем Ксанфом позаду останнього з'явився Діоніс в чорній цапиній шкурі, і тоді Андропомп дорікнув ворога, що той не один. Ксанф обернувся і тут же був убитий. Відповідно до Поліена ці події відносяться вже до часу панування його сина Меланта.

Згідно Страбону, Андропомп вважався засновником міста Лебедос в Іонії. Ці події співзвучні з легендами, згідно з якими Андропомп протистояв дорійцям на чолі із Аристомахом (Гераклідом). Тому можливо він вимушений був тікати до Іонії. Його наступником став син Мелант.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.

Інтернет-ресурси

[ред. | ред. код]