Аполлонівський палеовулкан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аполлонівський палеовулкан
Вид на вулкан збоку
Вид на вулкан збоку
Вид на вулкан збоку
48.2437509 пн.ш, 34.7933661 сх.д
Тип Згаслий палеовулкан
Країна Україна
Місце знаходження Аполлонівка (Дніпровський район)
Вік > 3 млрд. років.
Останнє виверження ~ 3 млрд. років т.н.
Ідентифікатори і зовнішні посилання
Аполлонівський палеовулкан. Карта розташування: Україна
Аполлонівський палеовулкан
Аполлонівський палеовулкан

Аполлонівський палеовулкан — стародавній згаслий вулкан, розташований у кількасот метрах від правого берегу річки Мокра Сура на північ від села Аполлонівки на правобережжі Дніпровського району Дніпропетровської області у 40 км на південний захід від центру Дніпра[1].

Аполлонівський палеовулкан — один з найстаріших палеовулканів Землі (3,2 млрд років). Вік найдавніших лавових потоків, виявлених на Землі, неподалік села Інукджуак на березі Гудзонової затоки в Канаді, становить 3,825 мільярда років.

Дослідження[ред. | ред. код]

Першим дослідником вулкану був Валеріан Домгер, що залишив його опис у праці «Геологические исследования в южной России в 1881—1884 годах». Повніші дані опубліковані в статті «Об Аполлоновском палеовулкане» 1987 року[2][3].

Сучасними дослідженнями займається кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри геології і гідрогеології ДНУ Володимир Манюк. Вулкан є постійним центром геологічних досліджень вчених й студентів[джерело?].

Опис[ред. | ред. код]

За оцінками останнє виверження трапилося біля 3,2 млрд років тому. Вулкан складено з метабазальтів[2].

Оскільки Аполлонівський вулкан старше кримських палеовулканів Фіолент й Кара-Даг, первинна його структура не так добре збереглася. Проте тут можна розгледіти фрагменти палеовулканічного «амфітеатру», що в той далекий час генерував лаву. Досвідчене око геолога може розгледіти жерловину вулкану, а на донній частини помітити зіткнення двох лавових потоків[2].

Світлини[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. ОДИН ІЗ НАЙДАВНІШИХ ВУЛКАНІВ НА ЗЕМЛІ ЗНАХОДИТЬСЯ В УКРАЇНІ
  2. а б в Евгения Рудницкая (13 июня 2013). Аполлоновский палеовулкан: молчаливый свидетель зарождения жизни на Земле. КП в Украине. Архів оригіналу за 23 серпня 2021.
  3. Сиворонов А.А., Бобров А.Б. Об Аполлоновском палеовулкане (Сурская зеленокаменная структура, Среднее Приднепровье) : [рос.] // Геол. журнал. — 1987. — Вып. №2. — С. 23—29.

Посилання[ред. | ред. код]