Арахна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перетворення Арахни на павука

Арахна (грец. Αράχνη — павук) — міфічна дочка фарбаря пурпурових тканин, лідійця з Колофона Ідмона. Відома за міфом про змагання з богинею Афіною у майстерності.

Вправна у тканні й гаптуванні, Арахна викликала на змагання богиню Афіну та виготувала майстерне полотно, на якому були зображені любовні пригоди богів. Заздрячи їй, Афіна розірвала тканину, Арахна з розпуки повісилася. Вгамувавши свій гнів, Афіна обернула Арахну на павука, а мотузку, на якій та повісилася, на павутину.

Міф про Арахну[ред. | ред. код]

За поемою Овідія «Метаморфози», Арахна славилася на всю Лідію своїм мистецтвом. Навіть німфи зі схилів Тмолу і з берегів Пактолу прибували милуватися її роботою. Арахна пряла з ниток, подібних до туману, що були прозорі, як повітря, і гордилася, що володіє найбільшою у світі майстерністю ткацтва.

Якось вона вигукнула щоб сама Афіна Паллада прийшла на змагання з нею. Афіна, набувши вигляду старої, виникла поруч і застерегла прагнути перевершити лише смертних у своєму мистецтві, але не богів. Розгнівана Арахна на це відповіла, щоб стара не сміла повчати її та зауважила, що Афіна не посміла з'явитися на змагання з нею. В цю мить богиня, набравши свого справжнього вигляду, постала перед Арахною. Та все-одно вирішила змагатися і обоє взялися за роботу. Афіна виткала на своєму покривалі посередині величний Афінський Акрополь, а на ньому зобразила свою суперечку з Посейдоном за владу над Аттикою. Також вона виткала всіх олімпійських богів та по кутах зобразила, як карають боги людей за непокірність, оточивши все вінком з листя оливи. Арахна ж зобразила на своєму покривалі багато сцен із життя богів, у яких боги виявляють себе слабкими, з людськими пристрастями. Навколо ж виткала вінок із квітів, перевитих плющем. Найвищої досконалості була робота Арахни, вона не поступалася в красі роботі Афіни, але в її зображеннях було видно неповагу до богів. Афіна не змогла знайти жодного недоліку в роботі смертної Арахни і з заздрощів розірвала її роботу.

Арахна не знесла ганьби: вона засукала мотузку, зробила петлю і повісилась. Афіна звільнила з петлі Арахну і прирекла в покарання за її гординю вічно ткати, обернувши на павука, а мотузку — на павутину.

Трактування міфу про Арахну[ред. | ред. код]

В оповіді про Арахну відображено торгове суперництво між афінянами і лідійцями. У критському Мілеті, вихідці з якого заснували карійський Мілет, який вважався найбільшим експортером фарбованих вовняних тканин в стародавньому світі, були виявлені численні печатки з емблемою у вигляді павука. Це свідчить про наявність у цьому місті розвиненої текстильної промисловості на початку другого тисячоліття до н. е. Деякий час мілетці контролювали прибуткову понтійську торгівлю і мали склади в Навкратісі в Єгипті. Заздрість афінян до них відображена в міфі як заздрість богині Афіни до Арахни.

Див. також[ред. | ред. код]

  • 407 Арахна — астероїд, названий на честь Арахни

Література[ред. | ред. код]

  • Словник античної міфології. — К.: Наукова думка, 1985. — 236 сторінок.
  • Кун М. А. Легенди та міфи Стародавньої Греції. - Київ:N. Terletsky. - 2013. - 229 с
  • Грейвс, Р. Мифы Древней Греции / Р. Грейвс; Пер. с англ. К. П. Лукьяненко ; Под ред. и с послесл. А. А. Тахо-Годи. - М. : Прогресс, 1992. - 620 с.