Асмус Ірина Павлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірина Павлівна Асмус
Ирина Павловна Асмус
Народилася 28 квітня 1941(1941-04-28)
Ленінград, СРСР СРСР
Померла 15 березня 1986(1986-03-15) (44 роки)
Гомель, СРСР СРСР
·смерть через падіння з висотиd
Поховання Большеохтінський цвинтарd
Громадянство СРСР СРСР
Діяльність циркова артистка
Alma mater Державне училище циркового та естрадного мистецтва імені М. М. Рум'янцева
У шлюбі з Хочинський Олександр Юрійович
IMDb ID 3926769

Іри́на Па́влівна А́смус (нар. 28 квітня 1941(19410428), Гомель — пом. 15 березня 1986, Гомель) — радянська циркова артистка, клоун, відома за роллю Іриски в телевізійній передачі АБВГДейка[ru].

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство Ірини припало на важкі воєнні та повоєнні роки, однак, незважаючи на це, вона хотіла стати артисткою, але довго не могла вирішити якою — її приваблювало і драматичне мистецтво, і цирк, і естрада. Сім'я її часто переїздила з міста до міста, тому постійно ходити в якій-небудь гурток Ірина не могла і задовольнялася випадковими заняттями.

Коли прийшов час визначатися, Асмус спочатку хотіла вступати до хореографічного училища Великого театру, і майже поступила. Приймальна комісія повідомила їй про те, що вона дійсно талановита і її беруть, але, враховуючи її зріст, вона ніколи не зможе стати примою, і грандіозного успіху їй не добитися. В результаті Ірина змінила своє рішення і відправилася вчитися в Державне училище циркового та естрадного мистецтва.

Після закінчення училища вона працювала в цирку як еквілібрист на першах під керівництвом Леоніда Костюка. На одному з тренувань вона отримала серйозну травму, що не дозволяла їй продовжити виступи в цирку, і вирішила вступити в драматичну студію Ленінградського театру юного глядача, де артистка грала в амплуа травесті.

Потім вона перейшла в Академічний драматичний театр імені В. Ф. Комісаржевської, де грала Попелюшку, принцесу Єлизавету з «Принца і жебрака», Раймонду з «Романтики для дорослих», Джульєтту та інші ролі.

Потім Ірина Асмус повернулася в цирк, але вже як клоун, де вона виступала в сольних номерах під сценічним псевдонімом Іриска.

У 1978 році Іриска почала зніматися в телевізійній передачі АБВГДейка під тим же псевдонімом. Саме ця роль і принесла артистці найбільшу популярність у СРСР. У 1985 році Ірина Асмус в Абвгдейка була замінена іншою виконавицею, значно молодшою за Ірину.

У березні 1986 року Ірина Асмус виїхала з цирковими гастролями до Гомелю. На виступі 15 березня на арені Гомельського цирку при підйомі на шийній петлі під куполом цирку зламався механізм обертання, що призвело до падіння з восьмиметрової висоти і трагічної загибелі артистки. Похована Ірина Асмус на Великоохотинському цвинтарі[ru] у Санкт-Петербурзі.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]