Їзда на велосипеді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Байкінг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірський байкінг.
Велосипедна поліція у Лондоні
Велосипедистка у Шрі-Ланці

Їзда на велосипеді, або байкінг, також велоспорт — використання велосипеда як транспорту, для відпочинку, фізичних вправ або спорту. Людина, котра зайнята їздою на велосипеді називається велосипедистом. Крім їзди на двоколісних велосипедах, до «їзди на велосипеді» також відносять їзду на моноциклах, трициклах, квадроциклах, лежачих та аналогічних засобах, що приводяться у дію за допомогою м'язової сили людини.

Велосипеди поширились у 19 сторіччі і в даний час їх налічується близько одного мільярда в усьому світі[1]. Вони є основним засобом пересування у багатьох частинах світу.

Їзда на велосипеді широко розглядається як дуже ефективний вид транспорту[2][3], оптимальний для коротких та середніх відстаней.

Велосипеди надають численні переваги в порівнянні з моторними засобами, в тому числі сталі фізичні вправи, легке паркування, підвищену маневреність і доступ до обох типів доріг: велосипедних доріжок та сільських стежок. Їзда на велосипеді також пропонує скорочення споживання викопних видів палива, практично нульове забруднення повітря, також менше шумове забруднення, набагато менші затори порівняно з будь-яким іншим транспортом. Їх використання зменшує фінансові витрати споживача, а також корисне для громад і суспільства в цілому (незначні пошкодження доріг, необхідно меншу площу доріг).

Серед недоліків їзди на велосипеді є потреба велосипедиста тримати баланс (за винятком трициклів або квадроциклів), щоб залишатися у вертикальному положенні, висока вразливість велосипедиста в аваріях порівняно з моторними засобами, тривалий час подорожі (за винятком густонаселених районів), вразливість до погодних умов, складність транспортування пасажирів, а також той факт, що для їзди на велосипеді на великі відстані треба бути тренованим.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. DidYouKnow.cd. There are about a billion or more bicycles in the world.[недоступне посилання]. Retrieved 30 July 2006.
  2. HowStuffWorks "Is there a way to compare a human being to an engine in terms of efficiency?". Auto.howstuffworks.com. Архів оригіналу за 12 червня 2011. Процитовано 29 вересня 2009.
  3. Komanoff, Charles (2004). Bicycling. У Cleveland, Cutler J. (ред.). Encyclopedia of Energy. Elsevier. с. 141—50. doi:10.1016/B0-12-176480-X/00185-6. ISBN 978-0-12-176480-7.