Лігерад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український передньопривідний лігерад конструкції І. Седлаковича
Німецький тандемний лігерад Hase (один велосипедист напівлежить, інший сидить)
Німецький лігерад з короткою базою
Американський лігерад з середньою базою
Український лігерад з довгою базою

Лігерад (нім. Liegerad; інша назва — «рікамбент») — лежачий велосипед, що дозволяє велосипедисту їхати напівлежачи або лежачи на спині, в рідкісних випадках — на животі.

Лежачий велосипед, як правило, швидший за класичні велосипеди через кращу обтічність, і з цієї причини не допускаються на змагання (для лежачих велосипедів проводяться окремі змагання).

Вперше лежачий велосипед був використаний на міжнародних змаганнях у 1933, але в 1934 Міжнародний союз велосипедистів заборонив участь у велоперегонах велотехніки, яка відрізняється конструкцією від класичного велосипеда. Станом на 2012 рік годинний рекорд (відстань, пройдена за 1 годину) для стрімлайнерів (лежачих велосипедів в повному обтічнику) становить 91 км 595 м, для лежачих велосипедів без обтічників — 52 км 074 м. Для стандартних спортивних велосипедів рекорд швидкості станом на липень 2015 року становить 54 км 526 м[1][2][3].

Іншими перевагами лежачих велосипедів є комфортабельність, відсутність навантаження на спину, менша ймовірність розвитку імпотенції у чоловіків[4], безпека голови при аваріях[5].

Недоліками лігерадів є відносно великі вага і розміри, висока вартість, повільний поворот і більш важка їзда в гору — велосипедист не може встати на педалі, щоб тиснути на них всією своєю вагою[6].

Також існують тандемні лежачі велосипеди (один велосипедист напівлежить, інший сидить або обидва знаходяться в напівлежачій посадці).

Лежачі велосипеди досить широко поширені в Європі, де популярні серед туристів.

За конструкцією лігеради поділяються на:

  • передньо- та задньопривідні. Передньопривідні, в свою чергу, поділяються на типи з рухомою (педальний механізм на повороті обертається разом з переднім колесом), та нерухомою кареткою (педальний механізм складає з нерухомою частиною рами одне ціле, можливості повороту обмежені еластичністю передачі на колесо).
  • з короткою, середньою та довгою колісною базою. В залежності від бази велосипедист розміщується над колесами (коротка), напівлежачи (середня) або лежачи мід колесами (довга база).

Окремий різновид лігерадів — веслувальний велосипед.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UCI: Track Records. Архів оригіналу за 7 липня 2009. Процитовано 23 серпня 2015.
  2. Новий світовий рекорд в годинній гонці — 91.595 км. Архів оригіналу за 23 липня 2015. Процитовано 23 серпня 2015.
  3. Current WRRA Records. Архів оригіналу за 8 лютого 2015. Процитовано 23 серпня 2015.
  4. Recumbents to Prevent Impotence. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 23 серпня 2015.
  5. Recumbent or Upright? (long version). Архів оригіналу за 20 грудня 2015. Процитовано 23 серпня 2015.
  6. TroyTec Revolution: модульні велосипеди для їзди лежачи. Архів оригіналу за 5 травня 2014. Процитовано 23 серпня 2015.