Башкирія (готель)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Готель «Башкирія»
Готель «Башкирія»

54°43′54″ пн. ш. 55°56′55″ сх. д. / 54.73167° пн. ш. 55.94861° сх. д. / 54.73167; 55.94861
КраїнаРосія
РозташуванняУфа
Статус спадщиниоб'єкт культурної спадщини Росії регіонального значенняd
АрхітекторВ. Максімов
КлієнтУфимська міська рада
Дата закінчення спорудження1939
АдресаРеспубліка Башкортостан, м. Уфа, вул. Леніна, 25/29

Готель «Башкирія». Карта розташування: Росія
Готель «Башкирія»
Готель «Башкирія»
Готель «Башкирія» (Росія)
Мапа
gkbashkortostan.ru

CMNS: Готель «Башкирія» у Вікісховищі

Башкирія — чотиризірковий готель у центрі Уфи, збудований у 1939 році.

У безпосередній близькості розташовані Башкирський державний театр опери та балету, Башкирська державна філармонія, Національний музей Республіки Башкортостан, Конгрес-хол, Льодовий палац «Уфа-Арена», музеї, театри, галереї.

Оснащення номерів виконано відповідно до вимог системи класифікації готелів, відповідає категорії чотиризіркового готелю.

Історія

[ред. | ред. код]

Будівля готельного комплексу була зведена в 1939 році на замовлення Уфимської міськради (архітектор В. Максімов). У цей час в архітектурі Башкортостану відбувається перехід від конструктивізму до неокласики. Цього напрямку і дотримувався Максімов, відмовившись від декоративно-пластичних елементів, пройшовши по шляху спрощення і схематизування. Єдиною прикрасою стали масивні балкони.

Перша назва готелю — «Європейський», але одразу після завершення будівництва він був перейменований на «Башкирію». В роки Другої світової війни в готелі жили евакуйовані з України члени Академії наук УРСР та Спілки письменників.

За 50 років експлуатації будівля застаріла. «Башкирія» вже не відповідала статусу головного готелю столиці республіки, і тому в кінці дев'яностих років керівництвом Республіки Башкортостан було прийнято рішення про капітальну реконструкцію.

При розробці проекту та проведенні робіт були витримані всі умови, щоб зберегти зовнішній вигляд історичного фасаду. Будівля готелю є пам'яткою історії, має архітектурну цінність і включена до Переліку унікальних об'єктів історико-культурної спадщини народів Республіки Башкортостан. Від старого корпусу залишилися тільки зовнішні стіни, абсолютно весь вміст готелю оновлено. При внутрішній обробці будівлі були використані місцеві натуральні камені: мармур і граніт, а за ступенем технічного оснащення готель відповідає найсучаснішим стандартам комфорту, безпеки і рівню сервісу.

В даний час будівля готельного комплексу є серед найбільш впізнаваних символів башкирської столиці.

Офіційна дата відкриття готелю після реконструкції — 2 лютого 2002 року. Одночасно готель може розмістити понад 200 осіб.

Джерела

[ред. | ред. код]