Візит Ненсі Пелосі до Тайваню (2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Візит Ненсі Пелосі до Тайваню
Зображення
Значима особа Ненсі Пелосі
Країна  Тайвань
Місце розташування Тайбей
Новий Тайбей
Час/дата початку 2 серпня 2022
Час/дата закінчення 3 серпня 2022
Описано за адресою speaker.gov/newsroom/8222-2(англ.)
Гештег PelosiTaiwan, PelosiVisit і SPAR19
Номер рейсу SPAR19[1]
CMNS: Візит Ненсі Пелосі до Тайваню у Вікісховищі

Візит Ненсі Пелосі до Тайваню тривав 2-3 серпня 2022 року. Цьому дипломатичному візиту передувало турне Ненсі Пелосі, спікера палати Представників США, по Південно-Східній Азії, із зупинками в Сінгапурі, Малайзії, Тайвані, Кореї та Японії. Білий Дім офіційно не підтримав візит.[2][3][4]

Перебіг подій[ред. | ред. код]

На цей візит дуже критично відреагувала КНР, яка постійно вказує на те, що візит високопоставленого чиновника США до Тайваню мали розцінювати як зазіхання на територіальну цілісність, суверенітет і стратегічні інтереси КНР. КНР вважає Тайвань своєю територією. Зокрема, 2 серпня посол КНР в ООН Чжан Цзюнь заявив, що такий візит є провокаційним і підірве відносини КНР та США.[5][6]

Зранку 2 серпня ще не було відомо, чи відвідає Пелосі Тайвань.[7] Представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявляв ввечері 1 серпня за американським часом, що КНР може відповісти ракетним ударом поблизу Тайваню, або іншими військовими діями, щоби продемонструвати свою незгоду із візитом американського політика.[8] Водночас Кірбі заявив, що США не боїться погроз зі сторони Китаю і не буде сидіти склавши руки, у випадку будь-якої агресії.[8]

На тлі загострення ситуації Тайвань посилив бойову готовність армії, а КНР почала проводили навчання. Летовища міст Сямень, Фучжоу та Цюаньчжоу в провінції Фуцзянь КНР, розташовані поруч із Тайванем, та розділена з ним протокою, частково скасували рейси[9].

У своїй колонці, опублікованій 2 серпня у The Washington Post Пелосі написала: «Ми вирушаємо в цю подорож у той час, коли світ стоїть перед вибором між автократією та демократією. Оскільки Росія веде свою заздалегідь сплановану незаконну війну проти України, вбиваючи тисячі невинних — навіть дітей, — важливо, щоб Америка та наші союзники чітко дали зрозуміти, що ми ніколи не поступаємося автократам».[10]

3 серпня Пелосі з п'ятьма колегами-демократами покинула Тайвань, провівши там менше ніж добу[11].

4 серпня п'ять балістичних ракет, випущених військовими КНР біля Тайваню під час «навчань», впали у виключну економічну зону (ВЕЗ) Японії. Міністр МЗС Японії Йосімаса Хаясі завив, що КНР має негайно припинити військові навчання зі стріляниною[12]. Того ж дня 22 винищувачі КНР перетнули лінію розмежування з Тайванем у Тайванській протоці[13].

5 серпня Китай у відповідь на візит у Тайвань наклав санкції на Пелосі і її найближчу родину.[14]

Делегація[ред. | ред. код]

До складу делегації спікера Пелосі входили такі члени Палати представників Конгресу США:

Наслідки[ред. | ред. код]

3 серпня КНР у відповідь заблокував імпорт цитрусових, риби та деяких інших харчових продуктів із Тайваню[15].

5 серпня про плани щодо відвідин Тайваню заявили німецькі депутати, які запланували парламентську поїздку на 22-30 жовтня 2022 року[16]. Того ж дня КНР заявила про запровадження персональних санкцій щодо Ненсі Пелосі та членів її родини[17]. Міністерство закордонних справ Китаю оголосило, що запровадило санкції проти Пелосі та її найближчих родичів у відповідь на її візит на Тайвань. Наразі невідомо, до чого призведуть китайські санкції проти Пелосі.[18][19]

7 серпня до Тайваню з п'ятиденною програмою прибула делегація Литви на чолі з заступником міністра транспорту та комунікацій Литви Агне Вайчукевічуте[20].

16 серпня представник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що делегації Конгресу США продовжать відвідувати Тайвань незалежно від точки зору Пекіна[21].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SPAR19’s journey through Asia — 2007.
  2. Китай-Тайвань: на тлі можливого візиту Пелосі зростає напруження. BBC News Україна. Процитовано 2 серпня 2022.
  3. Ненсі Пелосі летить на Тайвань: що потрібно знати про кризу між США і Китаєм. www.unian.ua. Процитовано 2 серпня 2022.
  4. CNN, Nectar Gan, Selina Wang and Eric Cheung. Why is Pelosi's expected trip to Taiwan fueling tensions?. CNN. Процитовано 2 серпня 2022.
  5. Nichols, Michelle; Martina, Michael (1 серпня 2022). China says Pelosi Taiwan visit would undermine U.S.-China ties. Reuters (англ.). Процитовано 2 серпня 2022.
  6. Візит Пелосі на Тайвань підірве відносини Китаю і США - китайський посол. www.unian.ua. Процитовано 2 серпня 2022.
  7. Літак Ненсі Пелосі рухається в бік Тайваню. ТСН.ua (укр.). 2 серпня 2022. Процитовано 2 серпня 2022.
  8. а б Пелосі може відвідати Тайвань сьогодні. LB.ua. Процитовано 2 серпня 2022.
  9. Тайвань посилює бойову готовність, а Китай починає військові навчання: що відомо. РБК-Украина. Процитовано 2 серпня 2022.
  10. Opinion | Nancy Pelosi: Why I'm leading a congressional delegation to Taiwan. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 2 серпня 2022.
  11. Пелосі з делегацією покинули Тайвань після скандального візиту. РБК-Украина (рос.). Процитовано 3 серпня 2022.
  12. Між Китаєм та Японією спалахнув скандал через пуск ракет біля Тайваню: що відомо. РБК-Украина (рос.). Процитовано 4 серпня 2022.
  13. Понад 20 винищувачів Китаю перетнули лінію розмежування з Тайванем. РБК-Украина (рос.). Процитовано 4 серпня 2022.
  14. Китай запровадив санкції проти Ненсі Пелосі через її візит на Тайвань
  15. Китай у відповідь на візит Пелосі заблокував імпорт деяких товарів з Тайваню. РБК-Украина (рос.). Процитовано 3 серпня 2022.
  16. Слідом за Пелосі. Німецькі депутати хочуть відвідати Тайвань. РБК-Украина (рос.). Процитовано 5 серпня 2022.
  17. Китай запроваджує санкції проти Пелосі: що відомо. РБК-Украина (рос.). Процитовано 5 серпня 2022.
  18. China sanctions Pelosi over 'provocative' visit to Taiwan. CNA (англ.). Архів оригіналу за 5 серпня 2022. Процитовано 5 серпня 2022.
  19. Foreign Ministry Spokesperson Announces China’s Sanctions on U.S. House Speaker Nancy Pelosi. www.fmprc.gov.cn. Процитовано 5 серпня 2022.
  20. Слідом за Пелосі. Делегація ще однієї країни прибула до Тайваню. РБК-Украина (рос.). Процитовано 7 серпня 2022.
  21. Конгресмени США продовжать відвідувати Тайвань попри протести Китаю, - Держдеп. РБК-Украина (рос.). Процитовано 16 серпня 2022.