Галача

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галача

41°28′ пн. ш. 47°05′ сх. д. / 41.467° пн. ш. 47.083° сх. д. / 41.467; 47.083Координати: 41°28′ пн. ш. 47°05′ сх. д. / 41.467° пн. ш. 47.083° сх. д. / 41.467; 47.083
Країна  Азербайджан
Тип вежа
Статус  Пам'ятка архітектури місцевого значення[1]

Галача. Карта розташування: Азербайджан
Галача
Галача
Галача (Азербайджан)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Галача (азерб. Qalaça) або Шаміль-кала (азерб. Şamilqala)[2] — кругла вежа, розташована біля селища Іліс Ґахського району Азербайджану. Вежа була побудована на початку XIX століття під час просування російських військ у гори [3]. Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів Азербайджанської Республіки «Про історичні та культурні пам'ятки» ця вежа є пам'яткою архітектури місцевого значення .

Історія споруди[ред. | ред. код]

До початку XIX століття султани Іліс були незадоволені владою джарців та прагнули перервати своє васальства від Джара. У зв'язку з цим правитель Ілісуйського султанату Ахмед-хан побажав увести до своїх володінь російські війська і побудувати фортецю. У цей період і була побудована вежа, названа місцевим населенням «Галача», а також дві великі російські фортеці на території султанства [3] .

У підсумку російські військовики підтримували султана, посиливши тим самим його владу, що було вигідно в противагу Джарському суспільству [3] .

Архітектура і розташування[ред. | ред. код]

Вежа розташована на горі Езлідаг[2], на гірському хребті, з якого оглядається як саме селище Іліс, так і вся округа. Гарна оглядовість величезного простору говорить про те, що вежа виконувала функцію спостережного пункту. Зручне розташування на місцевості робило вежу прикритою самою природою, що, в свою чергу, робило її практично неприступною [3] .

У плані вежа кругла з діаметром 9,2 метра. Вона складається з двох ярусів і має рушничні і гарматні амбразури, призначені для стрільби з сильним ухилом донизу, завдяки чому була можливість обстрілювати круті схили гори на підходах до башти. В ході будівництва вежі використовувався великий досвід військових інженерів російської армії [3] .

Зовнішній периметр вежі в першому ярусі розділений на 24 частини. Одну з цих частин займає вхідний отвір шириною 1,55 м. Зі східного боку в цей отвір під постійним ухилом веде крута дорога шириною 2-З метри. Амбразури розташовані на висоті 1,30 м від землі і спрямовані перпендикулярно до площин фасадів. Частини стін з амбразурами мають великий ухил всередину фортеці, завдяки чому на рівні обхідний майданчика другого ярусу утворюються бійниці, розраховані для ведення вогню стоячи [3] .

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Azərbaycan Respublikası ərazisində dövlət mühafizəsinə götürülmüş daşınmaz tarix və mədəniyyət abidələrinin əhəmiyyət dərəcələrinə görə bölgüsünün təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin Qərarı [Архівовано 12 квітня 2017 у Wayback Machine.] (Розпорядження Кабінету Міністрів Азербайджанської Республіки про історичні та культурні пам'ятки)(азерб.)
  2. а б  // Zaman. — 2014. — . — 4. — S. 7.
  3. а б в г д е Мурадов, 1980, с. 108.

Література[ред. | ред. код]

  • Мурадов В. Г. Неисследованные памятники архитектуры сел. Илису Кахского района Азербайджанского ССР // Известия Академии наук Азербайджанской ССР. — 1980. — № 3.