Ганіра Пашаєва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганіра Пашаєва
азерб. Qənirə Ələsgər qızı Paşayeva
 
Народження: 24 березня 1975(1975-03-24)[1]
Düz Qırıqlıd, Азербайджанська РСР, СРСР
Смерть: 28 вересня 2023(2023-09-28)[2] (48 років)
Баку, Азербайджан
Поховання: II Alley of Honord
Країна: СРСР і Азербайджан
Освіта: Бакинський державний університет і Азербайджанський медичний університет
Партія: незалежний політик
Автограф:
Нагороди:
Azerbaijan Democratic Republic 100th anniversary medal орден Честі
Jubilee Medal "Ashig Alasgar – 200"

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Ганіра Алескер кизи Пашаєва (азерб. Qənirə Ələsgər qızı Paşayeva, 24 березня 1975 року, Товузький район, Азербайджанської РСР — 28 вересня 2023, Баку) — громадська і політична діячка, журналістка, поетеса, депутатка Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки.

Біографія[ред. | ред. код]

Ганіра Пашаєва народилася 24 березня 1975 року в селі Дюз Гиригли Товузького району Азербайджанської РСР. Має дві вищі освіти — медичну та юридичну. Закінчила педіатричний факультет Азербайджанського державного медичного університету та факультет міжнародного права Бакинського державного університету. Володіє російською та англійськими мовами.

Починаючи з 1998 року працювала репортером, кореспондентом, редактором, ведучим редактором, головним провідним редактором, заступником головного редактора та заступником головного редактора відділу Новин в телевізійній компанії ANS. З 2005 року обіймає посаду керівника відділу зв'язків з громадськістю Фонду Гейдара Алієва.

Є племінницею азербайджанського письменника Газанфара Пашаєва[3].

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Міллі Меджліс[ред. | ред. код]

Ганіра Пашаєва є депутатом Міллі Меджлісу Азербайджану третього (2005—2010) і четвертого (2010—2015) скликань.

6 листопада 2005 року була обрана депутатом від 105-го Товузького виборчого округу. Є членом постійної комісії Міллі Меджлісу з міжнародних відносин і міжпарламентських зв'язків. Керівник робочої групи з міжпарламентських відносин між Азербайджаном та Грузією, член робочих груп Азербайджан — Індія, Азербайджан — Туреччина, Азербайджан — Японія. Ганіра Пашаєва багато їздить Туреччиною, де в ЗМІ та на різних конференціях розповідає турецькому народові про злочини вірмен проти азербайджанського народу.

ПАРЄ[ред. | ред. код]

З 23 січня 2006 року є активним членом азербайджанської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи. Входить до «Групи Європейських Демократів» Ради Європи. Дійсний член Комітету з питань рівності і недискримінації а також Комітету з питань міграції, біженців і переміщених осіб Чергується член в Комітеті з політичних питань і демократії разом з іншим представником Азербайджану в Раді Європи — Самедом Сеїдовим[4].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Ганіра Пашаєва є головою Громадського об'єднання «Інститут міжнародних досліджень Євразії».

Творча кар'єра[ред. | ред. код]

8 листопада 2010 року, в Баку, в університеті «Хазар» відбулася презентація книги Ганіри Пашаєвої «Великий чоловік, якого світ втратив» про Мустафу Кемаля Ататюрке[5].

22 листопада 2011 року, в книжковому магазині «Алі і Ніно» бакинського центру «Park Bulvar» відбулися презентація та продаж книги Ганіри Пашаєвої, під назвою «Її любовні листи». У книзі розповідається про нерозділене кохання молодої дівчини до її обранця, про велич сили кохання, і про те, як часом ми всі, на жаль, стаємо сліпі і глухі до переживань, страждань, мрій та надій близьких нам людей, як потім важко каятися від того, що ми чогось не договорили, чомусь не допомогли ним.

24 червня 2013 року в рамках проекту «Міст душі між Карабахом і Анадолу», організованого головою Громадського об'єднання «Інститут міжнародних досліджень Євразії», депутат Міллі Меджлісу Азербайджану Ганірою Пашаєвою та «Govkhar Group», в Баку на сцені Азербайджанської державної філармонії імені Мусліма Магомаєва відбувся концерт відомого турецького виконавця патріотичних пісень Мустафи Йилдиздогана, присвяченого пам'яті героїв, полеглих у Карабаській війні за незалежність Азербайджану, Національним героям, ветеранам та інвалідам Карабаської війни, їхнім родинам, біженцям і вимушеним переселенцям[6].

1 липня 2013 року в Баку, в книжковому магазині «Алі і Ніно» в Парку Бульварі, відбулася презентація спільного проекту депутата Міллі Меджлісу Ганіри Пашаєвої та заслуженої артистки Азербайджану Тунзалі Агаєвої — альбому «Ikimizin yerinə…» («За нас двох»). До альбому увійшли пісні на слова Ганіри Пашаєвої у виконанні Тунзалі Агаєвої. Композицію «Ikimizin yerinə…» виконав популярний співак Ельнур Мамедов. Під час презентації також відбулася автограф-сесія учасників проекту[7].

9 грудня 2013 року презентувала книгу «Dünyanı dəyişən alimlər» («Вчені, що змінили світ»), перший том із двотомника, до якого увійшли біографії 50-ти відомих вчених, які присвятили себе науці, відомості про їх життя і діяльності.[8]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • «Великий чоловік, якого світ втратив» про Мустафу Кемаля Ататюрка,
  • «Її любовні листи»,
  • «Qənirə Paşayeva ilə addım-addım Türk dünyası» («Тюркський світ крок за кроком з Ганірою Пашаєвою»), що розповідає про історичні регіони Туреччини.
  • «Dünyanı dəyişən alimlər» («Вчені, що змінили світ»)
  • «Жінки, які вписали свої імена в історію» (2011)[9]
  • Разом із заслуженою артисткою Азербайджану Тунзалею Агаєвою випустила альбом «Ikimizin yerinə…» («За нас двох»)[8].

Нагороди[ред. | ред. код]

5 березня 2011 року, за великий внесок у справу зміцнення азербайджано-грузинської дружби, Ганіра Пашаєва була нагороджена президентом Грузії Михайлом Саакашвілі орденом Честі. Церемонія нагородження відбулася в посольстві Грузії в Азербайджані. Від імені президента Грузії орден вручив посол Грузії в Азербайджані Теймураз Шарашенідзе[10].

Премії[ред. | ред. код]

2007 рік[ред. | ред. код]

19 січня 2007 року Громадське об'єднання парламентських журналістів Азербайджану нагородила депутатку Ганіру Пашаєву в двох номінаціях: «Найбільш активний депутат» та «Найбільш активний захисник прав виборців»[11].

2010 рік[ред. | ред. код]

29 вересня 2010 року Громадське об'єднання «Нове покоління азербайджанської молоді» присудило депутатці Ганірі Пашаєвій нагороду «Служителі тюркської нації» за заслуги перед тюркським світом і діяльність в його світовій презентації[12].

30 листопада 2010 року Ганіра Пашаєва була удостоєна премії «2010 — Зекі Веліді Тоган», заснованої вперше Євразійським гуртком економічних відносин, що функціонують у Туреччині. Премія була вручена 2 грудня 2010 року в Турецькій Республіці Північного Кіпру, в перший день міжнародного симпозіуму на тему «Тюркський світ у 21 столітті»[13].

2011 рік[ред. | ред. код]

16 травня 2011 року Ганіра Пашаєва була удостоєна в Стамбулі журналістської премії Європейського союзу газетярів «Найкращі роки» у сфері політики[14].

30 вересня 2011 року Ганіра Пашаєва стала однією з переможниць щорічної національної премії «Хазар», яка традиційно вручається Громадським Об'єднанням «Молоді Реформатори».

2012 рік[ред. | ред. код]

29 грудня 2012 року депутатка Мілі Меджлісу Азербайджану Ганіра Пашаєва була удостоєна національної премії «Одлар Юрду» за успішну діяльність у сфері законодавства. Премія заснована Молодіжним центром Азербайджану, молодіжною коаліцією за підтримки туризму та іншими молодіжними організаціями з метою визначення за допомогою соцопитування найактивніших у суспільстві фізичних та юридичних осіб[15].

2013 рік[ред. | ред. код]

30 травня 2013 року Ганіра Пашаєва була удостоєна премії «Міжнародний позитивний культурний посол року», заснованого однією з найбільших медійних асоціацій Туреччини «Радіо еві дярняйи» (RADEV)[16].

Фільмографія[ред. | ред. код]

В квітні 2011 року Ганірою Пашаєвою був знятий фільм, в якому на основі архівних матеріалів та свідчень очевидців в Туреччині спростовується вчинення турками щодо геноциду вірмен на початку XX століття. Для цього депутат парламенту Азербайджану провела власне розслідування в Туреччині на тему подій початку 1915 року в турецько-вірменських відносинах і зустрілася з живими свідками тих подій[17].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Написана Ганірою Пашаєвою книга «Її любовні листи» стала лідером з продажу в грудні 2011 року в Азербайджані[18].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://meclis.gov.az/news-dep.php?id=618&lang=az
  2. Qənirə Paşayeva vəfat edibAzerbaijan Press Agency.
  3. Відбулася презентація книги Газанфара Пашаєва «Дослідження про Насимі». Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 2 квітня 2019.
  4. Ganira PASHAYEVA, Personal Information, Azerbaijan. Архів оригіналу за 13 червня 2015. Процитовано 2 квітня 2019.
  5. Відбулася презентація книги азербайджанського депутата Ганиры Pašaevoj про Мустафу Кемаля Ататюрке. Архів оригіналу за 26 лютого 2014. Процитовано 2 квітня 2019.
  6. У Баку відбувся концерт Мустафи Йылдыздогана "Міст душі між Карабахом і Анадолу. Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  7. Ганира Пашаєва і Тунзаля Агаєва презентують спільний проект «Ikimizin yerinə…». Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  8. а б У Баку відбулася презентація книги Ганиры Pašaevoj «Вчені, що змінили світ» (ФОТО). Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  9. Відбулася церемонія презентації книги депутата Ганиры Pašaevoj «Жінки, які написали свої імена в історію». Архів оригіналу за 18 квітня 2016. Процитовано 2 квітня 2019.
  10. Саакашвілі нагородив Ганиру Пашаєву орденом честі. Архів оригіналу за 24 вересня 2013. Процитовано 2 квітня 2019.
  11. Громадське об'єднання парламентських журналістів Азербайджану визначило нагороди в 3-х номінаціях. Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  12. Азербайджанський депутат удостоєна нагороди «Служителі тюркської нації»
  13. Азербайджанський депутат удостоєна премії в Туреччині. Архів оригіналу за 17 жовтня 2014. Процитовано 2 квітня 2019.
  14. Азербайджанський депутат удостоєна в Стамбулі журналістської премії «Кращі роки». Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  15. Ганира Пашаєва удостоєна національної премії «Одлар Юрду». Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  16. Ганира Пашаєва удостоїлася премії «Міжнародний позитивний культурний посол року». Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 2 квітня 2019.
  17. Ганира Пашаєва: ніякого вірменського геноциду не було. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 2 квітня 2019.
  18. «Її любовні листи» стала лідером продажів минулого місяця[недоступне посилання з квітня 2019]