Гертруда фон Бабенберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гертруда фон Бабенберг
Біографічні дані
Народження 1120
Смерть 8 квітня 1150
Прага, Чеське князівство
Поховання Страговський монастир
У шлюбі з Владислав II
Діти Бедржих, Adalbert III of Bohemiad[1], Агнеса (дочка Владислава II) і Svatopluk Vladislavovichd[1]
Династія Бабенберги
Батько Леопольд III
Мати Агнеса фон Вайблінген
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Гертруда фон Бабенберг (чеськ. Gertruda Babenberská; 1120 — 4 серпня 1150, Прага) — княгиня Чехії. Перша дружина Владислава II, князя Чехії з 1140 року, короля Чехії (1158—1173).

Біографія[ред. | ред. код]

Статуя Діви Марії та княгині Гертруди у Доксанському монастирі премонстрантів. Скульптура була зроблена у 1744 році на честь 600-річчя з дня заснування монастиря князем Владиславом II і його дружиною Гертрудою фон Бабенберг

Гертруда народилася в сім'ї маркграфа Австрії Леопольда III Святого та Агнеси фон Вайблінген, дочки Генріха IV, імператора Священної Римської імперії.

Племінниця імператора Священної Римської імперії Генріха V. Її сестра Агнеса фон Бабенберг була дружиною князя-принцепса Польщі Владислава II Вигнанця.

Вийшла заміж за Владислава II у 1140 році. Через два роки Гертруда спільно з молодшим братом Владислава Депольтом успішно боронила замок на Празькому Граді від повсталих моравських князів Конрада II Зноемского, Вратіслава II Брненського і Оттона III Детлеба, які взяли його у облогу. В цей час Владислав був відсутній в замку, оскільки вирушив до Німеччини за підтримкою до Конрада III, який допоміг своєму швагрові повернути князівство і утриматися на престолі.

За ініціативою Гертруди фон Бабенберг були запрошені в країну служителі нових католицьких чернечих орденів — премонстранти та цистерціанці, а потім госпітальєри. Для них, за її участю, були засновані Плаский, Доксанський та Страговський монастирі у Чехії.

Померла після десяти років шлюбу, на 30-му році життя. Спершу була похована в Страговському монастирі, а потім її рештки перенесли до Доксан.

Діти[ред. | ред. код]

Від шлюбу з Владиславом II народилися діти:

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Žemlička J. Čechy v době knížecí 1034—1198. Praha 2002.

Посилання[ред. | ред. код]