Дампер (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дампер
Походження  Австралія
Необхідні компоненти борошно пшеничне

Дампер (англ. Damper) — традиційний австралійській содовий хліб, історично готувався бродячими працівниками, погоничами, скотарями і іншими мандрівниками. [1] В основі це хліб з пшеничного борошна, традиційно запеченого у вугіллі біля багаття або в табірній печі . [2] Дампер - знакова австралійська страва. Він також готується в кемпінгових умовах в Новій Зеландії та Великій Британії, і це вже багато десятиліть.

Дампер спочатку виготовляли скотарі, які подорожували у віддалені райони протягом тривалого періоду, маючи лише основний раціон з борошна, цукру та чаю, доповнених будь-яким м'ясом. [1] Основними інгредієнтами дампера були борошно, вода та іноді молоко. Харчова сода може використовуватися як розпушувач. Дампер зазвичай готувався у попелі біля багаття. Попіл розгладжувався, а дампер готувався там десять хвилин. Після цього його засипали попелом і готували ще 20 - 30 хвилин, поки не лунала порожнеча при постукуванні. [3] Як варіант, дампер готували в змащеній табірній печі . [4] Дампер їли з сушеним або вареним м’ясом або золотим сиропом .

Див. також

[ред. | ред. код]
  • Кущовий хліб
  • Туш-кущ
  • Tortilla de rescoldo

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б The History of Australian Damper | Little Aussie Travellers. Little Aussie Travellers (амер.). 10 грудня 2014. Архів оригіналу за 25 лютого 2017. Процитовано 29 грудня 2016.
  2. Australian food history timeline - Damper first mentioned. australianfoodtimeline.com.au. Архів оригіналу за 29 червня 2020. Процитовано 29 грудня 2016.
  3. Damper Details. www.theoldfoodie.com. Архів оригіналу за 25 червня 2020. Процитовано 29 грудня 2016.
  4. Damper (Australian Soda Bread). Tara's Multicultural Table (амер.). 13 липня 2016. Архів оригіналу за 28 червня 2020. Процитовано 29 грудня 2016.