Джаміля Бухіред

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джаміля Бухіред
араб. جميلة بوحيرد
Народилася червень 1935 (88 років)
Алжир, Французький Алжир
Країна  Алжир
Місце проживання Algeriad
Діяльність політична активістка, борець за свободу
Знання мов арабська
Учасник Алжирська війна
Партія Фронт національного визволення
Конфесія іслам

Джаміля Бухіред (араб. جميلة بوحيرد‎; нар. 1935 р.) — алжирська революціонерка, одна з найвідоміших жінок-учасниць національно-визвольної боротьби Алжиру.

Біографія[ред. | ред. код]

Виросла в родині середнього класу, закінчила французьку школу і приєдналася до алжирського Фронту національного звільнення (ФНЗ). Згодом працювала як зв'язкова і особистий помічник командувача ФНЗ Ясефа Сееді в Алжирі.

У квітні 1957 року її поранили в перестрілці і взяли в полон французькі війська. Її визнали винною у тероризмі й засудили до смерті, але цю вимогу скасовано після кампанії в ЗМІ та боротьби її французького адвоката, Жака Вержеса. Звільнена у 1962 році і стала героєм в Алжирі.

Джаміля Бухіред і Жак Вержес після всього побралися й співпрацювали в алжирському журналі «Революційна Африка». Вона була однією з трьох терористок ФНЗ, зображених у фільмі 1966 року «Битва за Алжир».

Зображена у фільмі «Джаміля» (1958) єгипетським кінорежисером Юсефом Шахіном.

У 2007 році вийшов фільм «Адвокат терору» (L Avocat de la terreur), де описуються події її арешту і захисту в судовому процесі адвокатом і її майбутнім чоловіком Верже.

Посилання[ред. | ред. код]