Джейн де Глен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джейн де Глен
англ. Jane Emmet de Glehn

Народження 1873[1][2][…]
Нью-Рошелл, Вестчестер, Нью-Йорк, США
Смерть 20 лютого 1961(1961-02-20)[1]
  Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність художниця
Мати Julia Pierson Emmetd
У шлюбі з Wilfrid de Glehnd[4]
Брати, сестри Вільям Ле Рой Еммет, Robert Temple Emmetd і Rosina Emmet Sherwoodd[4]
Роботи в колекції Художній інститут Чикаго
Сайт emmetart.com

CMNS: Джейн де Глен у Вікісховищі

Джейн де Ґлен (англ. Jane Erin Emmet de Glehn; до шлюбу — Еммет, англ. Jane Erin Emmet; 1873, Нью-Рошелл — 20 лютого 1961, Нью-Йорк) — американська художниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у 1873 році в місті Нью-Рошелл, штат Нью-Йорк, в родині купця Вільяма Еммета (англ. William Jenkins Emmet) і ілюстраторки Джулії Пірсон (англ. Julia Colt Pierson) наймолодшою ​​дитиною із 10 братів і сестер.

Навчання живопису почала в Лізі студентів-художників Нью-Йорка у Вільяма Макмонніса. Потім подорожувала Європою, знайомилася з роботами відомих художників і продовжувала навчання.

На відміну від своєї сестри Лідії Еммет, Джейн не була настільки плідною художницею, але її роботи теж показувалися на виставках. У 1930-х і 1940-х роках вона мала власну студію в Нью-Йорку. Після смерті чоловіка в 1951 році, Джейн Еммет виконала ряд портретів своїх рідних і найближчого оточення.

Померла 20 лютого 1961 року в Нью-Йорку.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Повернувшись з подорожі Європою в Америку, Джейн Еммет у 1904 році одружилася з англійським художником-імпресіоністом Вілфрідом де Гленом. Медовий місяць провели в графствіКорнуолл, Англія, потім відпочивали в Парижі і Венеції і придбали будинок в Лондоні. В Англії Джейн де Глен продовжувала писати і виставляти свої роботи в Королівській академії мистецтв, в New English Art Club і Royal Hibernian Academy. Подружжя були друзями і частими супутниками американського художника Джона Сарджент, з яким Джейн познайомилася в 1890 році в компанії танцюристки Карменсіти (англ. Carmencita). Між 1905-1915 роками тріо художників часто писали портрети одне одного під час подорожі по Європі.

У січні 1915 року Джейн і Уілфрід були зараховані в штат британського госпіталю у Франції — Hôpital Temporaire d'Arc-en-Barrois, департамент Верхня Марна. Після повернення в наступному році в Англію, Вілфрід був мобілізований в діючу армію і відправлений на фронт в Італію, куди Джейн поїхала разом з ним. Після війни вони повернулися в Англію і протягом наступного десятиліття проводили літо в графстві Корнуолл, а зиму — у Франції. Дітей у них не було.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилення[ред. | ред. код]