Джералдо Алкмін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джералдо Алкмін
порт. Geraldo Alckmin
Джералдо Алкмін
Джералдо Алкмін
Віцепрезидент Бразилії
Нині на посаді
На посаді з1 січня 2023
ПрезидентЛуїз Інасіо Лула да Сілва
ПопередникАмілтон Моуран

Народився7 листопада 1952(1952-11-07) (71 рік)
Піндамоньянгабаd, Сан-Паулу, Бразилія
Відомий яклікар, політик
КраїнаБразилія
Alma materУніверситет Таубате і Гарвардський університет
Політична партіяБразильська соціалістична партія
У шлюбі зLu Alckmind

Джералдо Жосе Родріґес Алкмін Фільо (порт. Geraldo José Rodrigues Alckmin Filho; (7 листопада 1952(1952-11-07), Піндамоньянгабаd, Сан-Паулу) — бразильський політик, чинний віцепрезидент Бразилії[1]. Раніше обіймав посаду губернатора Сан-Паулу з 2001 до 2006 рік, та з 2011 до 2018 рік. Кандидат у президенти від Бразильської соціал-демократичної партії на президентських виборах 2018 року де він посів четверте місце, а також на президентських виборах 2006 року, де посів друге місце, програвши у другому турі тодішньому президенту Лулі де Сілва.

Біографія

[ред. | ред. код]

Джералдо Хосе Родрігес Алкмін Філью народився в місті Піндамоньянгаба, Вале-ду-Параїба. Алкмін — син Херальдо Хосе Родрігеса Алкміна та Міріам Пентеадо. Джералдо — племінник Хосе Херальдо Родрігеса де Алкміна, який був міністром Верховного федерального суду. Згідно з журналом Época, Джералдо здобув християнську освіту від католицької прелатури Opus Dei та повідомив журналу, що його дядько Хосе Джералдо був членом Opus Dei.

Джералдо одружений з Марією Лусією Рібейро Алкмін і є батьком трьох дітей. Софія, Джералдо та Томаз. Томаз загинув внаслідок краху вертольота 2 квітня 2015 року.

Політична кар'єра

[ред. | ред. код]

Алкмін навчався в медичній школі при університеті Таубате за спеціальністю «Анестезіологія», а потім почав працювати в Державній лікарні Сан-Паулу. Алкміна обрали губернатором Сан-Паулу на другий термін 27 жовтня 2002 року в результаті другого туру виборів.

14 березня 2006 року Партія бразильської соціальної демократії висунула Алкміна кандидатом у президенти на виборах 2006 року. Через виборчі правила жоден кандидат, який балотується на посаду, не може зараз перебувати у виконавчій владі, що змушує його піти з посади губернатора 31 березня 2006 року. Тодішній президент Лула та Алкмін зустрілися у другому турі виборів, на яких Алкмін отримав 39 % голосів, програвши Лулі, який був переобраний на другий термін.

У 2010 році повернувся на посаду губернатора та переобраний у 2014 році у четвертий (не поспіль) раз. Він пішов у відставку 6 квітня 2018 року, щоб вдруге балотуватися в президенти на виборах 2018 року, на яких він зайняв четверте місце.

У 2021 році Алкмін залишив Партію бразильської соціальної демократії після 33 років роботи в ній і приєднався до Бразильської соціалістичної партії, щоб стати кандидатом на посаду віцепрезидента Бразилії у парі з Лулою де Сілва на президентських виборах 2022 року, на яких з рештою і переміг. Взійде на посаду віцепрезидента Бразилії 1 січня 2023 року.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Президентом Бразілії втретє став Лула да Сілва. Lb.ua. Процитовано 31 жовтня 2022.