Джеральдіна Аппоньї де Надь-Аппоньї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеральдіна Аппоньї де Надь-Аппоньї
Королева-консорт Албанії
 
Народження: 6 серпня 1915(1915-08-06)[1][2][3]
Будапешт, Австро-Угорщина[1]
Смерть: 22 жовтня 2002(2002-10-22)[1][2] (87 років)
Тирана, Албанія[1]
Поховання: Мавзолей албанської королівської сім'їd
Країна: Албанія і Угорщина
Релігія: католицька церква
Батько: граф Джула Аппоньї де Надь-Аппоньїd
Мати: Гледіс Вірджинія Стюартd[3]
Шлюб: Ахмет Зогу
Діти: Лека Зогу
Автограф:
Нагороди:
Благородний орден Зоряного хреста

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Джеральдіна Аппоньї де Надь-Аппоньї (6 серпня 1915 — 22 жовтня 2002) — графиня з роду Аппоньї, дружина албанського короля Зогу І й мати Леки І, кронпринца Албанії.

Молодість[ред. | ред. код]

Джеральдіна народилася в Будапешті, Австро-Угорщина, в сім'ї графа Джули Аппоньї де Надь-Аппоньї (1873—1924). Її мати, Гледіс Вірджинія Стюарт (1891—1947), була американкою за походженням, донькою Джона Генрі Стюарта з Вірджинії, дипломата, який служив американським консулом в Антверпені, та його дружини Марії Вірджинії Рамзай Хардінг.

Коли Джеральдіні було три роки, Австро-Угорщина розпалася і сім'я Аппоньї змушена була переїхати жити у Швейцарію. У 1921 році вони повернулися до Угорщини. Проте, коли батько Джеральдіни помер у 1924 році, її мати разом з трьома дітьми (Джеральдіною, котрій було дев'ять, Вірджинією та Дьюлою) переїхали жити в Ментон, на півдні Франції. Коли графиня одружилася з французьким офіцером, діти повернулися до Угорщини для отримання шкільної освіти. Дівчат відправили в школу-інтернат в Пресбаум поблизу Відня. Щасливе дитинство Джеральдіни пройшло в замку Опоніце (нинішня Словаччина), в спадковому помісті  Аппоньї в Верхній Угорщині, територія якої потім перейшла до Чехословаччини (громадянство якої отримала Джеральдіна, а також вивчила словацьку мову). Вона жила там до 1938 року і заробляла на життя працюючи стенографісткою. Вона також працювала в сувенірній крамниці Будапештського національного музею, де її дядько був директором.

Королівське життя[ред. | ред. код]

Джеральдіна познайомилася з Королем Зогу І в грудні 1937. Вона відвідала Албанію і після кількох днів вони заручилися. До весілля «Білій Троянді Угорщини» (як її називали) було надано титул «Принцеси Албанської».

Королева Джеральдина з Королем Зогу і його сестрами в екзилі в Швеції

27 квітня 1938 року, в Тирані, Албанія, Джеральдіна вийшла заміж за Короля Зогу І. За віросповіданням вона була католичкою, а Король мусульманином. Спеціально для весілля Джеральдіні виготовили діамантову тіару з геральдичною козою.[4] На медовий місяць вони поїхали на відкритому Мерседесі 540К, подарованому Адольфом Гітлером.

У подружжя народився один син. Кронпринц Лека Зогу (1939—2011).

Правління Зогу І було перерване італійським вторгненням в Албанію в квітні 1939 року, і родина змушена була покинути країну. В квітні 1939 Джеральдіна та Зогу покинули Албанію через Грецію та Туреччину і зупинилися в Франції, а потім в Англії. Вони жили в готелі Рітц в Лондоні, в Аскоті і, майже протягом всієї війни, в Пармур-Хаусі в Фрієті, Бакінгемшир. В 1946 році вони переїхали до Єгипту, а потім в 1952 році до Франції. Король Зогу І помер в Хаутс-де-Сені, Франція, в 1961 році, а їхній син, Кронпринц Лека, був проголошений албанським урядом в вигнанні королем Лекою І. Після цього королівська сім'я преїхала до Іспанії, потім до Родезії і Південної Африки.

Останні роки[ред. | ред. код]

Після смерті чоловіка, Джеральдіну називали «Королевою-Матір'ю Албанії». В червні 2002 року, Джеральдіна повернулася з Південної Африки до Албанії. Вона продовжувала заявляти, що її син Лека є законним королем.

Королева Джеральдіна померла п'ятьма місяцями пізніше 22 жовтня 2002 року, в віці 87 років в військовому госпіталі Тирани.[5] Після того як її відправили на лікування захворювання легень, вона перенесла три серцеві напади, останній з яких був фатальним. Її поховали на громадському цвинтарі Шарри 26 жовтня 2002 року. Пізніше вона була перепохована в Королівському мавзолеї в Тирані.

5 квітня 2004 року її онук Лека, албанський кронпринц, отримав медаль Матері Терези, присвоєну їй посмертно албанським урядом, в знак визнання її благодійних зусиль для народу Албанії.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Deutsche Nationalbibliothek Record #118900544 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Find a Grave — 1996.
  3. а б Lundy D. R. The Peerage
  4. "Queen Geraldine's Diamond Tiara". Royal Order of Sartorial Splendor blog. Архів оригіналу за 4 грудня 2017.
  5. BBC News Online – Former Albanian queen dies. Архів оригіналу за 28 вересня 2021.
  6. Getty Images. Архів оригіналу за 4 грудня 2017.