Джозеф Ноель Патон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джозеф Ноель Патон

Народження 13 грудня 1821(1821-12-13)[1][2][…]
Данфермлін, Файфширd, Шотландія, Сполучене Королівство
Смерть 26 грудня 1901(1901-12-26)[3][4][5] (80 років) або 28 грудня 1901(1901-12-28)[6] (80 років)
  Единбург, Шотландія, Сполучене Королівство
Країна  Шотландія
 Велика Британія[7]
Навчання Единбурзький університет
Діяльність художник
Роки творчості 1836[1]1899[1]1899[1]
Твори The Quarrel of Oberon and Titaniad
Діти Diarmid Noel Patond[8]
Брати, сестри Amelia Robertson Hilld
Роботи в колекції Оклендська галерея мистецтвd, Національна галерея Вікторії, Національна галерея Канади, Національні галереї Шотландіїd, Музей Ізраїлю, Єльський центр британського мистецтваd, Hungarian National Galleryd, Музей образотворчих мистецтв, Художня галерея і музей Келвінгроув, Laing Art Galleryd, Ferens Art Galleryd, Bury Art Museumd і William Morris Galleryd
Нагороди
Лицар-бакалавр

CMNS: Джозеф Ноель Патон у Вікісховищі

Сер Джозеф Ноель Патон (англ. Sir Joseph Noel Paton; 13 грудня 1821, Данфермлін, Файф26 грудня 1901, Единбург) — шотландський художник, один із найбільших представників вікторіанського казкового живопису.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї ткачів, які виготовляли тканину з оксамиту і торгували нею. Деякий час Дж. М. Патон також займався цією справою. Однак захоплення живописом привело молодого художника в Лондон, де він в 1843 році вступив в Королівську академію мистецтв.

Свої твори Дж. М. Патон творив у стилі прерафаелітів. Головні теми його творчості — історичні та літературні сюжети, а також легенди, казки. Писав також релігійні та алегоричні полотна. Його перше помічене громадськістю полотно — «Руф сіє пшеницю» — було виставлено в Королівській шотландської академії в 1844 році. Дві його найбільш відомі картини — «Сварка Оберона і титанів» (1846) і «Примирення Оберона і титанів» (1847) — зберігаються в Шотландській національній галереї.

У 1847 році художник став членом-кореспондентом, а в 1850 — дійсним членом Королівської шотландської академії. У 1858 році він одружився з Маргарет Фур'є, яка народила йому семеро дітей. У 1867 році королева Вікторія звела майстра в дворяни. У 1878 році став доктором права Единбурзького університету.

In memoriam[ред. | ред. код]

Під впливом подій в Індії в 1857 році, коли там відбувалося повстання місцевого населення проти британської влади (повстання сипаїв), Дж. Н. Патон на літній виставці в Королівській академії виставив свою картину «In memoriam» ( «Пам'ятайте!»), на якій зобразив невелику групу жінок, які зіщулились від страху, до них наближаються повсталі сипаї. В цей час в пресі Великої Британії повідомлялося про критичне становище оточених в місті Канпур англійців, про жорстоке побиття індійцями європейців (різанина в Бібігарі), і в зв'язку з цим реакція глядачів на полотно Патона виявилася настільки гострою і відчайдушною, що художник вирішив переписати свою картину. Замість сипаїв він на ній зобразив солдат Шотландського полку, що рятують нещасних, а саме полотно перейменував у «In Memoriam, Henry Havelock» («Пам'яті Генрі Гавелока» — англійського офіцера, який активно брав участь у знятті облоги з Канпура).

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]