Дуглас Хардінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дуглас Хардінг
Ім'я при народженні Douglas Edison Harding
Народився 12 лютого 1909(1909-02-12)[3][1][2]
Лоустофт, Саффолк, Англія, Сполучене Королівство
Помер 11 січня 2007(2007-01-11)[1][2] (97 років)
Nactond, Саффолк-Косталd, Саффолк, Східна Англія, Англія, Велика Британія
Країна  Велика Британія
 Сполучене Королівство
Діяльність філософ, письменник
Знання мов англійська[3][4]

Дуглас Едісон Хардінг (англ. Douglas Edison Harding; 12 лютого 1909 — 11 січня 2007) англійський містик, філософ, автор і духовний вчитель. Народився в Лоустофті (Саффолк) і ріс в християнській секті «Exclusive Plymouth Brethren» («Привілейавана Братія Плімута»). Відмовившись від їхнього вузького фундаменталізму, коли йому було 21 рік, Хардінг поставив під сумнів соціальну концепцію того, хто ми насправді.

На початку 30-х, проживаючи в Лондоні і вивчаючи архітектуру, а після переїхавши із сім'єю в Індію, Хардінг задавався питаннями про сенс життя і власного «я». Що значить бути людиною? Яке наше місце у Всесвіті? Він відчував, що просто бути живим — вже чудо, і захоплюватися фактом власного існування — значить наполовину спати.

Через 10 років досліджень він наштовхнувся на очевидну присутність Джерела — в самому центрі і серці самого себе. Раптом він став бачити Джерело Всього, а не просто уявляти його або думати про нього. Детальніше цей досвід описаний у його книзі «Життя без голови».

Дуглас Хардінг — людина, за «щасливим збігом обставин», а також завдяки напруженій роботі і милості Бога знайшовший свій шлях додому із тимчасової ілюзорності у вічну Реальність, завершив цю подорож не як людина, звісно ж, а як сама Реальність (тобто єдино можливим способом). Він допоміг багатьом пройти тим же шляхом — шляхом «довжиною в один метр», як він її називає, — і за більше ніж 40 років проведення бесід і семінарів по всьому світу знайшов багато друзів. Він подарував світу великий дар — відкритий Шлях додому до Відкритого Джерела, із котрого вільно і вічно все тече.є


Хардінг був двічі одружений і мав 2 сини і дочку. Помер в Нептоні, біля Іпсвіча в Англії.

Книги[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

  • On Having No Head: Seeing One's Original Nature

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. а б в Babelio — 2007.
  3. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. CONOR.Sl

Джерела[ред. | ред. код]

  • Глава із книги On Having No Head була вставлена в іншу книгу The Mind's I — Fantasies and Reflections on Self and Soul. Hofstadter & Dennett, 1981 видавництво Penguin.
  • Rowlands, Alan (15 лютого 2007). Douglas Harding, Mystic writer 'of genius' (reprint). obituary (The Independent). Архів оригіналу за 20 травня 2010. Процитовано 10 жовтня 2007. 
  • Життя без голови (Headless) [Архівовано 15 березня 2022 у Wayback Machine.]