Ефект Мандели

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ефект Мандели (англ. Mandela effect) полягає в збігу спогадів кількох людей, що суперечать реальним фактам. Таким чином, це феномен, пов'язаний з помилковою колективною пам'яттю[1].

Причини виникнення[ред. | ред. код]

Психологи пояснюють ефект Мандели тим, що іноді людина, згадуючи про якусь подію, модифікує її у своїй свідомості або спочатку сприймає подію помилково. Науковці пояснюють ефект Мандели конфабуляцією — явищем, при якому в людини утворюються спогади про факти, які насправді не відбувалися або ж відбулися в інший проміжок часу. У повсякденні конфабуляція зустрічається досить часто.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Нельсон Мандела Холілала

2013 року велика кількість людей в інтернеті почали обговорювати смерть політичного і державного діяча Нельсона Мандели. Люди були переконані, що політик помер у в'язниці в 1980-х роках. Крім того, вони навіть могли згадати випуски новин з повідомленнями про смерть Нельсона Мандели. Насправді ж політик був звільнений 1990 року і помер 2013 року. Для пояснення цього помилкового колективного спогаду, а також інших прикладів Фіона Брум ввела термін «ефект Мандели»[2]. Сама Фіона Брум стверджує, що ефект Мандели проявляється внаслідок переміщення людини до альтернативної реальності[3].

Інтерес до ефекту Мандели зріс насамперед завдяки поширенню інформації в інтернеті[4]. На сьогоднішній день існують приклади в політиці, історії, мистецтві, масовій культурі, у яких спостерігається дія ефекту Мандели.

Один із прикладів прояву ефекту Мандели пов'язаний зі смертю очільника секти «Аум Сінрікьо» Секо Асахара. Одна частина його адептів впевнена, що лідер вчинив самогубство в камері, інші ж стверджують, що його розстріляли. Насправді главу секти повісили 6 липня 2018 року в Японії[5].

Критика і суперечності[ред. | ред. код]

Н. Дегнолл і К. Дрінквотер вважають, що помилкова пам'ять не пов'язана з ефектом Мандели. Вони пояснюють колективні помилкові спогади прагненням людей полегшити тягар інформації, важкої для сприйняття, і неможливістю відрізнити реальні події від уявних[6].

Прикладом цього слугує експеримент американського когнітивного психолога Елізабети Лофтус і психолога Джима Коана «Загублені в моллі». Коан розповів своїй родині чотири історії з дитинства, одна з яких свідчила про те, як брат Коана загубився в торговому центрі, і була повністю вигадана. Брат Коана повірив у вигадану історію і навіть додав кілька деталей[7].

Думка фахівців[ред. | ред. код]

Клінічний і судовий психолог Джон Пол Гаррісон зауважує дію ефекту Мандели в масовій культурі: «Я підозрюю, що деякі спогади виникають спонтанно, коли ми читаємо новини. І нам може здатися, коли ми сприймаємо певну інформацію, що ми володіли нею завжди. Тим не менш ефект Мандели вторинний щодо недосконалості нашої пам'яті»[8].

Зробили спробу аналізу ефекту математичними методами.

Прояви ефекту[ред. | ред. код]

Вплив на суспільство[ред. | ред. код]

Дезінформація, що виникла внаслідок ефекту Мандели, може сприйматися як незаперечний факт, якщо її підтримує і поширює велика кількість людей. Таким чином, помилкові спогади однієї людини впливають на спогади інших людей, і вони будуть пам'ятати факти аналогічним чином. Це може призвести до хибного сприйняття якогось явища у всього суспільства[9].

Вплив на політику[ред. | ред. код]

Вважається, що ефект Мандели впливав на перебіг політичних подій. Люди спиралися на помилкові спогади, які були закріплені в їхній свідомості, унаслідок чого вони робили вибір, грунтуючись на них[10]. Голосуючи на виборах або референдумах, виборці спираються на власний досвід, тобто помилкові спогади можуть вплинути на їхні рішення. У зв'язку з цим широке поширення отримав феномен фальшивих новин, який сприяє формуванню масового помилкового уявлення про кандидата[11].

Існує безліч прикладів, коли цитати публічних людей стають крилатими фразами[12]. Так сталося і зі словами президента РФ Бориса Єльцина, сказаними 31 грудня 1999 року. Політик тоді сказав: «Я йду у відставку. Я зробив все, що міг»[13]. Але і в цьому випадку спрацював ефект Мандели і в суспільній свідомості закріпилася її пародія з КВК 2002 року: «Я втомився, я йду», яка і стала крилатою[14][15].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. What Does Mandela Effect Mean? | Slang by Dictionary.com (англ.). Everything After Z by Dictionary.com. Архів оригіналу за 10 грудня 2020. Процитовано 28 жовтня 2019.
  2. Two cognitive psychologists explain the mystery of the 'Mandela effect' (англ.). The Independent. 14 лютого 2018. Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 29 жовтня 2019.
  3. Mandela Effect (англ.). Mandela Effect. Процитовано 31 жовтня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Эффект Манделы в играх и интернете (рос.). PlayGround.ru. Процитовано 31 жовтня 2019.
  5. Эффект Манделы: что это, возможные объяснения и примеры | Башня континуума (рос.). Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 28 жовтня 2019.
  6. Ken Drinkwater, Neil Dagnall. The 'Mandela Effect' and how your mind is playing tricks on you (англ.). The Conversation. Архів оригіналу за 27 грудня 2020. Процитовано 28 жовтня 2019.
  7. Francesco Tortora (12 січня 2017). Vi siedereste in mezzo a un gruppo di motociclisti? 28 modi per smascherare i pregiudizi (італ.). Corriere della Sera. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 28 жовтня 2019.
  8. Capital One Contributor. The Mandela Effect -- Bad Memories Or An Alternate Universe? (англ.). Forbes. Архів оригіналу за 2 грудня 2020. Процитовано 28 жовтня 2019.
  9. All illustrations of the “Mandela effect". The New York Times. Архів оригіналу за 12 грудня 2020. Процитовано 29 листопада 2020.
  10. Fake news last for longer than you realise, may become a part of memories. The Economic Times. 22 серпня 2019. Архів оригіналу за 6 січня 2020. Процитовано 31 жовтня 2019.
  11. Fake News Can Lead to False Memories (англ.). Association for Psychological Science - APS. Архів оригіналу за 29 листопада 2020. Процитовано 28 жовтня 2019.
  12. Фразы известных людей, которые они на самом деле никогда не произносили (рос.). AdMe — Творчество. Свобода. Жизнь. 8 червня 2018. Архів оригіналу за 7 грудня 2020. Процитовано 31 жовтня 2019.
  13. «Я ухожу, я сделал всё, что мог». 20 лет назад Ельцин объявил Путина преемником [Архівовано 9 грудня 2020 у Wayback Machine.] // ТАСС, 31.12.2019
  14. Я принял решение. Я ухожу (рос.). histrf.ru. Архів оригіналу за 4 вересня 2019. Процитовано 29 жовтня 2019.
  15. Эффект Манделы, или Воспоминания из параллельной реальности. Обсуждение на LiveInternet - Российский Сервис Онлайн-Дневников. www.liveinternet.ru. Архів оригіналу за 8 травня 2017. Процитовано 29 жовтня 2019.