Знахар (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Знахар»
Обкладинка українського видання
Автор Тадеуш Доленга-Мостович
Назва мовою оригіналу Znachor
Країна Польща Польща
Мова польська
Жанр роман[1]
Видавництво Урбіно
Видано 1937
Видано українською 2016
Перекладач(і) Божена Антоняк
Сторінок 303
Наступний твір Професор Вільчур

Знахар (пол. Znachor) — роман Тадеуша Доленга-Мостовича 1937 року, в якому зображено трагічне життя геніального хірурга Рафала Вільчура. Насамперед задумувався як сценарій, проте, після його відхилення, автор був змушений переробити історію на роман. Внаслідок успіху роману, письменник написав продовження — «Професор Вільчур» (1939 року).

Сюжет[ред. | ред. код]

Це розповідь про відомого геніального варшавського хірурга Рафала Вільчура. Одного дня, його покидає кохана дружина, яка тікає разом зі своїм коханцем. У розпачі він бродить по місту та стає жертвою волоцюг. Від удару в голову втрачає пам'ять. Забувши хто він, Вільчур протягом багатьох років блукає по провінційній Польщі, хапаючись за будь-яку роботу. Врешті-решт, він знаходить притулок у сільського мельника та розпочинає свою знахарську діяльність, зокрема рятує мельникового сина від каліцтва.

Джерела[ред. | ред. код]

1936 року письменник, який саме у той час перебував у маєтку Півніцьких у селі Сікуж, під час екскурсії відвідав з господарями віддалене на 10 кілометрів село Радоткі, де знаходився водяний млин. В ньому приймав пацієнтів один із працівників млина, місцевий знавець трав і знахар на прізвище Ружицький. Велика кількість пацієнтів надавали перевагу лікуванню у знахаря, аніж у других і малоефективних лікарів.[2].

Трохи раніше, у 1935 на сторінках газети «ABC», з якою Доленга-Мостович співпрацював, з'явилася згадка про лікаря, доктора Ферденанта Долані, випускника медичного закладу у Брюсселі, якого заарештували за знахарство у малопольському селі Борек. Далані приховав свій диплом доктора медицини, адже знахарям велося краще, ніж лікарям.

Ці історії надихнули письменника, а Радоткі стали прототипом Радолішек, яке, однак, автор переніс до північно-східної Польщі, на Віленщину та білоруські землі, звідки сам походив.

Епізод побиття доктора Вілчура міг бути посиланням на власний інцидент письменника, якого 1927 року побили за критику влади.

Екранізації[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/znachor/
  2. Jarosław Górski (2021). Parweniusz z rodowodem : biografia Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Warszawa. ISBN 978-83-244-1086-6. OCLC 1256559307.
  3. Доленга-Мостович, Тадеуш. Знахар (укр.) . Урбіно. Архів оригіналу за 11 серпня 2020.