Йодо-доно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йодо-доно
яп. 淀殿
Народиласяне раніше 1566
Odani Castled, Наґахама, Префектура Шіґа, Японія
Померла4 червня 1615(1615-06-04) (45 років)
Замок Осака, Ōsaka-jōd, Chūō-kud, Осака, Японія
·знекровлення
ПохованняTaiyū-jid
КраїнаСьоґунат Муроматі
 Сьоґунат Едо
Японія
Місце проживанняYodo Castled
Діяльністьсамурай
Конфесіябуддизм
РідРід Адзай
БатькоАдзай Наґамаса
МатиОїті
РодичіТойотомі Хідейосі
Брати, сестриAzai Manpukumarud, Gyōbukyō no tsuboned, Адзай Кусуd, Адзай Ґо і Охацу
У шлюбі зТойотомі Хідейосі
ДітиТойотомі Хідейорі і Тойотомі Цурумацуd

Йодо-доно (яп. 淀 殿, Yodo-dono) або Йодоґімі (яп. 淀 君, Yodogimi) (1567 — 4 червня 1615) — відома жінка періоду Сенґоку, наложницею та дружина кампаку Тойотомі Хідейосі, яка тоді була найпотужнішою людиною в Японії. Вона також мати його сина та наступника Хідейорі. Вона також відома як «Пані Чача» (яп. 茶 々). Після смерті Хідейосі вона прийняла постриг, ставши буддистською черницею і отримавши ім'я Дайкотін (яп. 大 広 院). У 1614 році вона очолювала повстання проти Сьогунату.

Велике багатство і зміна долі її чоловіка та сина вплинули на життя Йодо-доно. Зі знайдених записів книжок від торговців предметами розкоші дає змогу ознайомитись із патронатом і смаком серед привілейованого класу жінок, як Йодо-доно та її сестри.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Ранні роки

[ред. | ред. код]

У 1570 році батько Чача, Нагамаса, розірвав свій союз з Одою Нобунага, і тридцятирічний період боїв до 1573 року, коли армія Нобунага оточувала Нагамасу в Замок Одані). Нобунага, однак, просив безпечного повернення своєї сестри Оїчі. Чача разом з мамою та двома сестрами залишили з нею замок. Замок Одан упав, і серед померлих були Нагамаса і Манпукумару, єдиний брат Чачі.

Смерть Нобунаги в 1582 році викликала відкриті бойові дії між Сібатою Кацуї та Хасібою Хідейосі з питання про правонаступництво. Сили Кацуї були розбиті в Битва за Сідзуґатаке, і він був змушений відступити в замок Кітаносо. За допомогою армії Хідейосі, обложивши його додому, Кацуї поставив замок у вогні; він і Оїчі загинули в ньому.

Проте, перш ніж Оїчі померла, вона пройшла Чачу, Адзай Ґо та Огацу, щоб доглядати та захищати Хідейсі.

Наложниця Хідейосі

[ред. | ред. код]

Йододоно став наложницею Хідейоші і скоро переїхав до Замок Йодо (звідки вона взяла її звання). Жінка Хідейоші, Нене, як казали, не змогла зачатись; і, таким чином, Леді Йодо успадкувала багато її привілеїв. Вона мала двох синів з Хідейосі, Цурумацу, померлих молодих людей, і Хідейорі, народився в 1593 році, який став визнаним наступником Хідейоші. Хідейоші був також ворогом своїх батьків, спочатку її батько, потім її батько та мати.

У 1594 році сім'я переїхала до [Fushimi Castle], але трагедія сталася після того, як Хідейосі помер у 1598 році, і клан Тойотомі втратив значну частину свого впливу та значення. Йодо-доно переїхав в [Замок Осаки] з сином Хідейорі і задумав відновлення клану Тойотомі, і вона стала справжнім головою замку Осаки.

Токугава Ієясу, який захопив контроль над Хідейорі після смерті свого батька, тепер розглядав Хідейорі як перешкоду для його об'єднання Японії. Він поставив облогу в Осазький замок у 1614 році, але атака впала через, а згодом він підписав перемир'я з Тойотомі.

Проте в 1615 р. Ієясу зламав перемир'я і знову напав на замок Осаки, і цього разу йому вдалося. Йодо-доно та її син Хідейорі покінчили життя самогубством, таким чином закінчивши спадщину Тойотомі.

Культурні посилання

[ред. | ред. код]

Вигаданий персонаж на основі Йодо-доно з'являється в Джеймс Клэвелл Шогун . Цей придурений головний герой — «Леді Очиба», який не любить Торанагу (Токугава Ієасу), оскільки він імовірно підозрював, що її син не був батьком Тайко (Toyotomi Hideyoshi). Тим не менш, вона захоплюється і довіряє вдові Тейко Йодоко ( Нене), яка закликає і її, і Торанагу вийти заміж, щоб Японія залишилася єдиною, а коли спадкоємець Яемон (Тойотомі Хідейорі) стає віком, він може сміливо взяти під контроль. У пізніших романах Джеймса Клевела з'ясовується, що, як і в реальній історії, Торанага в кінцевому підсумку обложив Очибу та Ямона у своєму замку, спонукаючи їх покінчити з собою.

У фільмі 2009 року " Гемено (яп. 五 右衛門), Ча-Ча зображує Ryōko Hirosue і зображений як закоханий в Ishikawa Goemon (еквівалент Робін Гуд або Нед Келлі). Вона врешті-решт змушена вийти заміж за Хідейоші, хоча Гоумон намагається врятувати Ча-Ча безрезультатно, помираючи в спробі.

У 2011 році Тайга драма, Gō: Хіме-тачі ні Сенгоку, Ча-ча була зображена японською актрисою Рі Міяззава.[1] У драматичній серії Nobunaga no Chef (2013) — Епізод 5, Чача робить її вигляд дитиною з боку її батьків. Велика частина цього епізоду обертається навколо неї і того, що вона не буде їсти м'ясо. Виходячи з занепокоєння своєї матері, головний герой цієї серії заданий (або, скоріше, змушений, інакше він зіткнеться з смертю), щоб зробити тарілку, яка зробить Чачу м'ясом.

Частина Гайма у фільмі «Чай-Ча» (зображена Хікару Ямамото з'являється у фільмі «Всесвітній світ», «Камінь райдер × Камен Райдер Гейм і Майстер: фатальний сніг з фільму Сенгоку»] " '. Сенгоку Період.

Серед відеоігор вона з'являється в Capcom останньому додатку серії «Onimusha» "Онімуша: зорі мрії , як Toyotomi Hideyoshi Наложниця і сестра до грайливого персонажа Огацу, який ласкаво називає Йодо своїм дитячим ім'ям «Ча-Ча». Вона також виступає як грайливий персонаж у «Самурайські Воїни: Дух Санада; Воїни Самураїв: Санада Мару». Вона також з'являється під назвою Чача, служитель класу Берсерк в "Fate / Grand Order . Йодо-доно також з'являється як головний антагоніст і остаточний бос у «Nioh s остаточний DLC» Кровопролиття в кінці ".

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. «Два старших сестри Уено Юрі» (上 野 樹 里 の 2 人 の 姉) [Архівовано 13 квітня 2010 у Wayback Machine.], додаток Sponichi ; завантажений 14 квітня 2010 р.

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]