Охацу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Огацу)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Охацу
яп. 常高院
Народилася1570
Odani Castled, Наґахама, Префектура Шіґа, Японія
Померла30 вересня 1633(1633-09-30)
Едо, Японія
ПохованняQ11481734?
Країна Сьоґунат Едо
Сьоґунат Муроматі
Японія
Діяльністьсамурай
Конфесіябуддизм
РідРід Адзай
БатькоАдзай Наґамаса
МатиОїті
РодичіТойотомі Хідейосі
Брати, сестриAzai Manpukumarud, Gyōbukyō no tsuboned, Адзай Кусуd, Адзай Ґо і Йодо-доно
У шлюбі зКьоґоку Такацуґуd

Охацу (яп. お初, Ohatsu) або Охацу но Ката (яп. お初の方, Ohatsu-no-kata, ? 1570 — 30 вересня 1633) — відома особа періоду Сенґоку. Після смерті чоловіка в 1609 році, Охацу залишалася активною в політиці.

Охацу мала близькі родинні зв'язки з кланами Тойотомі[en] і Токуґава, і по суті була посередником між суперниками. Вона виступала в ролі сполучної ланки до 1615 року, коли клан Токуґава усунув клан Тойотомі[1].

Коли вона вийшла заміж за свого кузена Kyōgoku Такацугу в 1587 році, він був даймьо в провінції Омі, тримаючи для Тойотомі Оцу замок. На той час[коли?], Такацугу був фундаєм (спадковим васалом) Тойотомі зі зарплатою від 60 000 коку в рік. Після 1600 року васальна відданість Такацугу була передана Токугава, за що його винагородили маєтком Обама в провінції Вакаса, а також йому було збільшено дохід 92 000 коку в рік[2].

Зміна стану чоловіка також мала вплив на життя Охацу. Вцілілі книги-записи продавців предметів розкоші дають розуміння меценатства й смаку[3].

Генеалогія

[ред. | ред. код]

Охацу була другою з трьох доньок Адзая Наґамаса. Її мати Оїті була молодшою сестрою Оди Нобунаґа[4].

Старша сестра Охацу, Йодо (також відома як Чача), була наложницею та другою дружиною Тойотомі Хідейосі й матір'ю Тойотомі Хідейорі.

Молодша сестра Охацу, Ейо (також відома як Оґо), була головною дружиною сьогуна Токуґава Хідетада і матір'ю його наступника Ієміцу.

У 1587 (Tensho 15), Охацу одружилась із Кьоґоку Такацугу. Її прийомний син, Кьоґоку Тадатака став його спадкоємцем, (Тадатака був сином Такацугу і його наложниці). Після смерті чоловіка в 1609 році, вона померла у Нодзен-дзан Дьоко-дзі (яп. 凌霄山常高寺), буддійському монастирі біля маєтку Обама, узявши ім'я Дзоко-ін (яп. 常高院, Jōkō-in). Її могила знаходиться в храмі. Хоча клан Кьоґоку переїхав в Ідзумо-Мацує через рік після смерті могила Охацу за її бажаннями залишилася непорушною[5].

Примітки

[ред. | ред. код]

Літератури

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]