Каліссони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каліссони
Походження  Франція
Необхідні компоненти Кандирування і Мигдаль (горіх)

Каліссон (фр. Calisson) — традиційні прованські солодощі, які виготовляються на спеціальних фабриках у місті Екс-ан-Прованс.

З 1995 в одній з церков Екс-ан-Провансу проводиться щорічна церемонія благословення каліссонів[1]. Крім того, в Екс-ан-Провансі вони входять в список тринадцяти традиційних різдвяних десертів[2].

Історія походження

[ред. | ред. код]

Імовірно, історія ласощів іде від XV століття. Згідно легенди, вони були створені для одруження короля Рене Доброго з Жанною де Лаваль[3]. Можливо також, що освячені каліссони роздавали парафіянам під час церковних служб, починаючи з 1630 року, як символ подяки Діві Марії за звільнення міста від чуми[1]. Не виключено, що саме звідси походить їх назва: вигук священиків латинською, Venite ad calicem («прийдіть до чаші»), перетворився в «Venez aux calissons» («приходьте за каліссонами»). Проте існують й інші версії походження каліссонів, в тому числі італійська[3].

Склад

[ред. | ред. код]

До складу десерту входять мигдаль, зацукровані фрукти (найчастіше диня, з додаванням невеликої кількості апельсина) і флердоранж[4]. Однорідна маса кладеться на тонкий шар прісного хліба і покривається шаром цукрової глазурі. За смаковими якостями нагадує марципан. Традиційно каліссони виготовляються у формі ромба з округленими кутами.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Bénédiction des calissons.
  2. Traditions de Noël en Provence (PDF). Mairie d'Aix-en-Provence. Архів оригіналу (PDF) за 20 грудня 2016. Процитовано 24 листопада 2017.
  3. а б Provence 7.
  4. Calisson // Le Grand Larousse gastronomique / Isabelle Jeuge-Maynart. — Larousse, 2007. — 992 p.

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]