Кирвемааський ландшафтний заказник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирвемааський ландшафтний заказник
59°11′25″ пн. ш. 25°31′18″ сх. д. / 59.19027777780577537° пн. ш. 25.52166666669477735° сх. д. / 59.19027777780577537; 25.52166666669477735Координати: 59°11′25″ пн. ш. 25°31′18″ сх. д. / 59.19027777780577537° пн. ш. 25.52166666669477735° сх. д. / 59.19027777780577537; 25.52166666669477735
Країна  Естонія
Розташування Анія (волость)
Тапа
Ярва
Козе
Пайде (міське самоврядування)
Площа 20 653,4 га
Статус: nature parkd[1]
Кирвемааський ландшафтний заказник. Карта розташування: Естонія
Кирвемааський ландшафтний заказник
Кирвемааський ландшафтний заказник (Естонія)
Мапа

CMNS: Кирвемааський ландшафтний заказник у Вікісховищі

Кирвемаа́ський ландшафтний заказник відомий своїми унікальними пейзажами, мальовничою природою і різноманітністю тваринного і рослинного світу.

Ця місцевість на північному узбережжі Естонії давно уподобана прихильниками довгих прогулянок і наметового відпочинку на природі: високі пагорби, лісові хащі, озера і річки, красиві незаймані болота та безліч рідкісних тварин, птахів і рослин — відмінна можливість насолодитися чудовою природою Естонії!

Регіон Кирвемаа не має чітких меж, оскільки його мешканці мають свої переваги, хоча офіційні джерела і дають певні координати. Загалом, Кирвемаа простирається від Харьюського плато і Фінської затоки на північному сході до Пандівереської височини і річки Навести на південному заході, охоплюючи територію площею більше 3000 квадратних кілометрів.

Ландшафти[ред. | ред. код]

Восени і навесні тутешні річки стають повноводними і прискорюють свій біг — на поверхні землі і під нею. Кирвемааський (Ребаласький) карстовий район з глибокими і порожніми річковими руслами і наповненими водою підземними печерами — цікаве місце для огляду в сухі літні місяці.

Люди в основному приїжджають в Кирвемаа, щоб помилуватися унікальними красивими пейзажами — пагорбами, долинами, ескерами, болотами, озерами … Основними характерними рисами природи в Кирвемаа є льодовикові відкладення і озерно-льодовикові рівнини, нерідко покриті болотами і, меншою мірою, трясовина. На радість відпочиваючим стежки і дощаті доріжки серед лісів і боліт. Тут так цікаво підійматися на численні пагорби, а досвідченіші туристи можуть відправлятися в мандрівки по дорогах, що ведуть в саму глушину піщаних пагорбів.

Легенда свідчить, що Калевіпоег (тобто син Калева, головний персонаж однойменного естонського національного епосу, велетень) орав своє поле, коли напали вовки і вбили його білого коня. Могилу коня тепер називають горбом Валгемягі (Біла гора) — це найвище місце в Кирвемаа, 107 м над рівнем моря. Місцевий горбкуватий ландшафт — це не зоране до кінця полі Кальовіпоега.

У Кирвемаа є понад 100 різноманітних озер, причому деякі з них абсолютно дикі, а за іншими доглядають органи місцевого самоврядування. Два водосховища, Соодлаське і Паункюласько, є мальовничими місцями відпочинку і навіть згадані в творах естонської літератури. Річка Соодла приваблює рибалок, а ліси навколо Паункюла — ідеальне місце для грибників, тут можна зібрати багато білих грибів, лисичок і груздів.

На річці Валгейигі з безліччю закрутів є боброві греблі і невеликі пороги: візьміть напрокат каное або байдарку й рушайте в захоплюючу подорож! Новачкам краще попросити показати їм легкі маршрути, а досвідчені веслярі можуть випробувати свої навички та витривалість у 2-3-денних водних подорожах, досягнувши, урешті-решт, моря та прилеглих островів.

Спостережна вежа на вершині пагорба Валгемягі — найзручніше місце для огляду відразу всього Кирвемаа. Навесні звідси відкривається спокійний вигляд у світло-зелених тонах, а восени перед нами постає прекрасна буйство фарб.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Місцеві флора і фауна нітрохи не менш гарні, ніж ландшафти в Кирвемаа — це природне середовище проживання ряду рідкісних і охоронюваних видів. В останні роки тут було виявлено 23 різних види орхідей. Птахи багатьох рідкісних видів прилітають в Кирвемаа для виведення потомства, серед них — беркут, малий підорлик та чорний лелека. На затишних лісових луках збираються тетеруки для виконання своїх весільних обрядів — складних танців під акомпанемент родичів і боїв з розпусканням крил і шумом хвостів на весняних світанках і заходах.

Восени в Кирвемаа приїжджають багато фотографів і просто любителі природи: навіть якщо не вдасться побачити і сфотографувати рись, ведмедя або вовка, то в цих лісах і болотах з їх насиченими барвами осені будь-яка людина зазнає естетичної насолоди від єднання з природою.

Насолодіться видом з Сімісалускої наглядової вежі, залізьте на Венемяеські пагорби і прогуляйтеся по дощаній доріжці через Киннуське болото: лише дика природа з багатим тваринним світом і різноманітними пейзажами уміє по-справжньому знімати стрес!

Хочете відчути себе справжнім місцевим жителем? Орендуйте баню на всю ніч, пригостіться традиційними стравами в місцевих туристичних хуторах або просто відчуйте близькість до природи в кемпінгах з самообслуговуванням, що надаються Центром управління державними лісами в Естонії.

  1. Реєстр довкілля Естонії