Користувач:Fed4ev/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадський простір
Посилання www.prostir.ua
Тип інтернет-портал
Власник ГО "ІАЦ "Громадський простір"
Започатковано січень 2002
Стан працює
Адреса офісу м.Київ

Громадський простір — український інформаційний портал, заснований у 2001 році Міжнародним фондом "Відродження". На сьогодні його роботою опікується ГО "Інформаційно-аналітичний центр "Громадський простір". Іншим відомим інформаційним ресурсом цієї ж організації є портал Європейський простір.

Основна інформація[ред. | ред. код]

Портал Громадський простір є одним із ключових інструментів реалізації місії ГО ІАЦ «Громадський Простір» — сприяння розвитку громадянського суспільства України через використання інформаційно-комунікаційних технологій, створення та поширення інформаційних продуктів (ресурсів, баз даних та іншої інформації).[1]

Згідно з баченням цієї громадської організації, Prostir.Ua є веб-платформою, на якій представлено новини, події, аналітику, а також широкий спектр інтерактивних сервісів для підвищення ефективності та презентації роботи громадських організацій. В той же час "Громадський Простір — не просто джерело оперативної та актуальної інформації про діяльність неурядових організацій, але й медіатор комунікаційних процесів в громадському секторі."[2]

В матеріалах міжнародного форуму громадських організацій, підготовлених Лабораторією законодавчих ініціатив у 2008 році, портал згадується як основний депозитарій продуктів НУО та інформації про їх діяльність в Україні.[3]

Історія[ред. | ред. код]

В березні 2001 року Міжнародний фонд "Відродження" підтримав проект створення Громадянського Інтернет-Порталу civicua.org.[4] В 2002 портал розпочав роботу, поступово додаючи нові розділи та функції, в остаточному вигляді та з назвою Громадський простір портал запрацював у грудні 2003. МФ "Відродження" надавав підтримку порталу в перші роки його роботи, презентуючи його як одну з програмних діяльностей і важливу складову своїх зусиль із розбудови відкритого демократичного суспільства в Україні. Зокрема, портал є в переліку напрямків діяльності Фонду (programme areas) в європейському довіднику НУО[5] і згаданий в міжнародному звіті Building Open Societies:[6]

Також МФ "Відродження" 2003 року заснував новий Громадянський Інтернет-Портал, який швидко став одним із найбільш поважних і популярних ресурсів інформування НУО.
Оригінальний текст (англ.)
IRF also established a new Civic Internet Portal (www.civicua.org) in 2003, which quickly became one of the country’s most respected and popular resources for NGO information.

Пізніше підтримку порталові надавали Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Чарльза Стюарта Мотта[en].[7]

Запуск порталу супроводжувався серією тренінгів з цифрової грамотності для представників НУО (спільно з ГО "Інтерньюз-Україна"). Громадський простір і надалі продовжує цю традицію, проводить навчання присвячене комунікаціям, зв'язкам з громадськістю, інтернету в роботі НУО та громадському активізмі.[8] Крім онлайн-підтримки громадянського суспільства, команда порталу активно долучалася до формування коаліцій та мереж НУО, зокрема, вони допомагали в проведенні ряду Форумів громадських організацій та Комунікаційно-мобілізаційного форуму громадських моніторингових організацій України “Новий вибір України” в жовтні 2004. 31 жовтня 2004 року Громадський простір став співзасновником Об'єднаного незалежного інформаційного центру — журналістської ініціативи з висвітлення перебігу виборів та протестів, викликаних їх фальсифікацією. Серед іншого, діяв цілодобовий прес-центр, що провів рекордну 25-годинну прес-конференцію, видавався новинний бюлетень "Гарячий вісник" (131 випуск за кілька тижнів роботи центру), велись інтернет-трансляції, відеоконференції.[9] Планувалось проведення дебатів між кандидатами.[10]

Станом на 2004 рік (за даними Encyclopedia of Developing Regional Communities with Information and Communication Technology) портал містив такі сервіси:

  • стрічка новин,
  • календар подій,
  • поштова розсилка новин,
  • вебкаталог НУО,
  • хостинг для них і поштовий сервер,
  • форум,
  • опитування,
  • пошук,
  • бібліотека публікацій,
  • консультування онлайн,
  • біржі соціальних проєктів
  • та вакансії в НУО.

Громадський простір мав також англомовну версію. Більшість із цих сервісів (крім хостингу, пошти, консультацій та форуму) доступні й сьогодні на сайті prostir.ua. На його сторінках оголошення про конкурси та гранти публікували всі ключові донори, що працюють в Україні. Десятки громадських організацій, що не мали власних сайтів, використовували хостинг порталу для інформування про свої цілі, діяльність і досягнення. Крім контенту, що додавали користувачі, в команді порталу з'явилися власні журналісти та редактори, що своїми репортажами з подій, інтерв'ю та аналітичними матеріалами перетворили Громадський простір на інтернет-ЗМІ.

З 2010 року портал заохочував НУО публікувати їхні річні звіти, десятки з них користалися цією можливістю. 2012 року почав формувати мережу регіональних репортерів.

В 2014 році портал отримав нову адресу: prostir.ua. Станом на жовтень 2021 матеріали порталу мають вільну ліцензію CC BY-SA 4.0 International.

Досягнення та вплив порталу[ред. | ред. код]

Портал згадується в переліках засобів масової інформації третього сектору[11] та джерел про можливості для організацій.[12][13][14] Він регулярно входить у списки найчастіше відвідуваних представниками НУО ресурсів.[15][16]

Велика та активна аудиторія порталу дозволяє різним організаціям розглядати результати обговорень публікацій на порталі та опитування як форму громадського обговорення проєктів.[17][18] Зображення, відеоматеріали та публікації Громадського простору часто використовуються або передруковуються іншими ЗМІ, потрапляють у фокус уваги урядовців.[19] На матеріали порталу посилаються в академічних дослідженнях та в аналітичних звітах про українське громадянське суспільство,[20] зокрема у щорічних урядових доповідях, що готував Національний інститут стратегічних досліджень в рамках виконання плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016–2020 роки.[21][22]

Команда Громадського простору перемогла в номінації найкраща PR-просвіта приватного конкурсу Піранья 2017.[23]

Співпраця[ред. | ред. код]

Портал "Громадський простір" як один із ключових інформаційних ресурсів третього сектору був партнером багатьох подій. Деякі з них:

  • 2008-2012 — Всеукраїнський конкурс "Благодійник року";[24][25]
  • 2012-2015 — партнерство з Асоціацією благодійників України в дослідженні стану розвитку благодійності та підготовці звіту Зелена книга української доброчинності[26]
  • 2016 — Всеукраїнський фотоконкурс "Благодійність в об'єктиві";[27]
  • 2018 — Фестиваль можливостей для молоді у громадському секторі "Важливості" у Києві;[28]
  • 2019 — опитування громадської думки "Мережі громадянського суспільства в Україні", в межах реалізації проєкту ЄС для розвитку громадянського суспільства.[22]

Тривала співпраця з Представництвом Європейської Комісії в Україні вилилася в запуск портал Європейський простір у 2007 році.

Співпраця з Вікімедіа[ред. | ред. код]

ІАЦ Громадський простір був партнером вікіпедійного конкурсу "Пишемо про благодійність" 2012, регулярно публікує новини Фонду про конкурси та інші події.[29][30]

Джерела[ред. | ред. код]

Encyclopedia of Developing Regional Communities with Information and Communication Technology. - Idea Group Inc (IGI), Jun 30, 2005. Видано у США та Великій Британії. Укладачі: Stewart Marshall, Wal Taylor, Xinghuo Yu. Книга частково доступна на books.google.com. Інформація про портал доступна в режимі пошуку на стор. 103-106.

Свідерський Д. С. Люди Простору. Суспільно-політичний альманах «Громадянське суспільство». 2018. № 14(34). С. 20-23.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Громадський Простір | Громадський Простір. www.prostir.ua (укр.). Процитовано 8 жовтня 2021.
  2. Про нас | Громадський Простір. www.prostir.ua. Процитовано 8 жовтня 2021.
  3. Consolidation of Democracy and Implementation of Democratic Reforms: the Role of NGOs. Ukraine (PDF) (рос.) (англ.). Kyiv: Justinian: Agency for Legislative Initiatives. 2008. с. 144.
  4. Річний звіт МФВ за 2001 рік (PDF). International "Renaissance" Foundation. 2002. с. 30.
  5. European Independent HIV/AIDS Funding. A Mapping Project by the European Foundation Centre (EFC) Orpheus Programme (PDF) (англ.). EFC • 51, rue de la Concorde • 1050 Brussels, Belgium: European Foundation Centre, EFC European HIV/AIDS Funders та UNAIDS. 2004. с. 81—82.
  6. Building Open Societies. Soros Foundations Network 2003 Report [Будуючи відкриті суспільства. Звіт мережі фондів Сороса за 2003 рік] (PDF) (англ.). 400 West 59th Street, New York, NY 10019 USA: OPEN SOCIETY INSTITUTE. 2004. с. 77.
  7. Civic Space, Institutional Development, 200700212.01. Mott Foundation (амер.). Процитовано 8 жовтня 2021.
  8. Обличчям до обличчя за сотні кілометрів. www.golos.com.ua (укр.). Процитовано 8 жовтня 2021.
  9. Журналісти об’єднуються і б’ють рекорди. www.golos.com.ua (укр.). Процитовано 8 жовтня 2021.
  10. Тимошенко, Зінченко і Томенко не підуть на дебати поки не погодиться Янукович. Українська правда (укр.). Процитовано 8 жовтня 2021.
  11. Virtual Resource Center - Віртуальний Ресурсний Центр. www.ngo.org.ua. Процитовано 7 жовтня 2021.
  12. Корисні посилання (згадка внизу сторінки). stepscenter.org.ua (укр.). ДУ Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України. Процитовано 8 жовтня 2021.
  13. МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ. te-rada.org. Тернопільська обласна рада. Процитовано 8 жовтня 2021.
  14. WHERE TO FIND SPONSORS AND GRANTS. www.culturepartnership.eu (англ.). Процитовано 8 жовтня 2021.
  15. Зелена книга української благодійності 2015 (PDF). Київ: Асоціація благодійників України. 2016. с. 6 і 25.
  16. Експертне опитування «Стан розвитку доброчинності в Україні – 2019» (PDF). Асоціація благодійників України. 2020. с. 51.
  17. Доповідь про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні в 2004 році (PDF). Державна інспекція ядерного регулювання України. 2005. с. 106.
  18. Держава і громадянське суспільство: алгоритм взаємодії. Uplan (укр.). Процитовано 7 жовтня 2021.
  19. Гройсман закликає до напрацювання плану вирішення проблеми «вугільної блокади». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 жовтня 2021.
  20. Оцінювання національної системи доброчесності. Issuu. Transperency International в Україні. 2015. с. 171-172. Процитовано 8 жовтня 2021.
  21. Яблонський В. М., Балакірєва О. М., Бондар Т. В. та ін.; за заг. ред. О. А. Корнієвського (2017). Про стан розвитку громадянського суспільства в Україні: аналіт. доповідь (PDF). Київ: Національний інститут стратегічних досліджень. с. десяток посилань на сс. 34-50. ISBN 978-966-554-281-0.
  22. а б Корнієвський О., Сидоренко Д., Пеліванова Н. та ін.; за заг. ред. Ю. Тищенко, Ю. Каплан (2021). Стан розвитку громадянського суспільства в Україні у 2020 році (PDF). Київ: Національний інститут стратегічних досліджень. с. загалом 11 посилань, згадка про опитування на стор. 19. ISBN 978-966-554-338-1.
  23. Піранья року. Piranha.net. Процитовано 7 жовтня 2021.
  24. Названо переможця конкурсу «Благодійник року». www.unian.ua (укр.). Процитовано 7 жовтня 2021.
  25. Громадський Простір виходить з Оргкомітету Національного конкурсу "Благодійник року" - заява :: Новини. blagodijnyk.org.ua. Процитовано 8 жовтня 2021.
  26. Зелена книга української доброчинності – Асоціація Благодійників України. Процитовано 8 жовтня 2021.
  27. Призи і мандрівну фотовиставку отримають переможці фотоконкурсу «Благодійність в об’єктиві». www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 7 жовтня 2021.
  28. 18 листопада відбудеться фестиваль можливостей для молоді у громадському секторі «Важливості». Офіційний портал КМДА - Головна (укр.). Процитовано 7 жовтня 2021.
  29. Wikimedia Ukraine | Результати пошуку | Громадський Простір. www.prostir.ua. Процитовано 7 жовтня 2021.
  30. вікімедіа | Результати пошуку | Громадський Простір. www.prostir.ua. Процитовано 7 жовтня 2021.