Пазлвуд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пазлвуд (англ. Puzzlewood - Загадковий Ліс) - давній лісопарк і туристичний атракціон в окрузі Ліс Діна, графства Глостершир, Англія[1].

Географія[ред. | ред. код]

Типовий пейзаж Пазлвуду: коріння дерев які вкриває мох.

Лісовий масив займає площу 5,67 гектарів. Місцевість являє собою покинуті залізорудні кар'єри, що поросли лісом та мохом (так звані скаули, що є унікальним явищем Пазлвуду) . У лісі прокладено 1,6 кілометрів стежин, наявні невеликі непомітні печери. З усіх боків ліс оточено фермами. Найближчим містом є адміністративний центр округу Ліс Діна Коулфорд розташований на відстані кілометра на північ[2][3].

Геологія[ред. | ред. код]

Скаули є наслідком ерозії природних печерних систем, що утворились у кам'яновугільних вапняках мільйони років тому. Підйом та ерозія призвели до відкриття системи печер поверхні[2][3].

Історія[ред. | ред. код]

В часи кельтської Британії та римського завоювання на місці Пазлвуду стали добувати залізну руду. У 1848 році робітниками в лісі було знайдено скарб у вигляді трьох глиняних глечиків з 3000 монетами римської епохи, що були сховані в глибині скальних утворень[4].

На початку ХІХ століття власник угідь проклав звивисту стежку між дерев і ярів Пазлвуду, організувавши розвагу для своїх друзів і дітей. Через століття в Пазлвуд можна було зайти, лишивши будь-яку суму в коробці чесності на пожертву місцевої церкви. З тих часів пейзаж лісу не змінився, за винятком додаткових стежин та місточків. У теперішній час Пазлвуд популярний туристичний атракціон, з прогулянкою на поні, дитячим майданчиком, лавками, кафе й сувенірним магазином[2].

Образ Пазлвуду в мистецтві[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Puzlewood atraction.
  2. а б в Завозова, Анастасия. Пазлвуд, Англия// Maxim - 2012 - Вып. 5 (122). с. 190-191.
  3. а б The Scowles of Forest of Dean. Archaeology Information Sheet. Архів оригіналу за 18 серпня 2006. Процитовано 30 липня 2022.
  4. The Wood - a brief history. Архів оригіналу за 4 грудня 2014. Процитовано 31 липня 2022.