Монгар (дзонгхаг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монгар

མོང་སྒར་རྫོང་ཁག་

Адм. центр Монгар
Країна Бутан Бутан
Офіційна мова дзонг-ке
Населення
 - повне 29 916
 - густота 22,6 осіб/км²
Площа
 - повна 1875 км²
Висота
 - максимальна 1,6 м
 - мінімальна 1,6 м
Часовий пояс +6
Вебсайт bhutan.gov.bt/government/dzongkhags.php?dz_id=25
ISO 3166-2 BT-42

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Монгар

Монгар (дзонґ-ке མོང་སྒར་རྫོང་ཁག་, Вайлі Mong-sgar rdzong-khag) — дзонгхаг у Бутані, відноситься до Східного дзонгдею. Адміністративний центр — Монгар.

Дзонгхаг частково розташований на території національного парку Тхрумшінг, також на території парку знаходяться деякі населені пункти, наприклад, Шонгар-дзонг.

Регіон поділяється річкою Курі-Чу, яка низинною місцевістю— на висоті близько 550 м над рівнем моря. У долині річки ростуть ананаси, лічжі, апельсини. Однак долина вздовж річки невелика, і основні поселення розташовані вище, де розташовані великі картопляні поля.

Дзонгхаг густонаселеніший у порівнянні з Бумтангом, і добре забезпечений сільськогосподарською продукцією. В Монгарі 49 шкіл (у тому числі дві із старшими класами), в яких навчаються 8700 учнів, 192 монастиря (лакханги) і 1984 чортени, одна велика лікарня. Вирощують велику рогату худобу.

Визначні місця[ред. | ред. код]

Територія дзонгхага менш досліджена західними мандрівниками через віддаленість і порівняно меншу кількості пам'яток, буддійських монастирів і подій, ніж у сусідньому дзонгхазі Бумтанг. Проте в Монгарі є чимало знаменитих місць.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

До складу дзонгхага входять 12 гевогів:

Посилання[ред. | ред. код]

  • Офіційний сайт дзонгхага Монгар[недоступне посилання з липня 2019] (англ.)
  • ANNUAL DZONGKHAG STATISTICS (PDF) (англ.) . Dzongkhag Administration. 2010. Архів оригіналу (PDF) за 29 квітня 2012. Процитовано 2012-2-1.