Монумент Слави (Кривий Ріг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монумент Слави та могила Героя Радянського Союзу Ф. Л. Каткова

Монумент Слави — монументально-архітектурний комплекс, споруджений на честь воїнів-визволителів рудника Інгулець. Могила Героя Радянського Союзу Федора Леонтійовича Каткова, який визволяв місто Кривий Ріг, (загинув у Одеській області 5 квітня 1944 року) та перепохований на території монументального комплексу в 1975 році.

Передісторія[ред. | ред. код]

Пам'ятка пов'язана з подіями Другої світової війни. У березні 1944 р. частини 88-ї гвардійської стрілецької дивізії 8-ї гвардійської армії визволили селище Інгулець від німецько-фашистських окупантів. Монумент «Слава» споруджено на честь воїнів-визволителів рудника Інгулець. Поряд — могила Героя Радянського Союзу Федора Леонтійовича Каткова, який брав участь у боях за Інгулець, за що і був відзначений найвищою нагородою СРСР. Ф. Л. Катков загинув в Одеський області 5 квітня 1944 р., перепохований біля монумента «Слава» у 1975 р. Комплекс відкрито 9 травня 1970 р. Скульптор — інженер Анатолій Миколайович Кашпаров.

Меморіальний комплекс[ред. | ред. код]

Монумент Слави на момент відкриття складався з 3-х елементів:

Бюст Героя Радянського Союзу Каткова Ф.Л
  • Г-подібна стела з вапняку-черепашнику на бетонному постаменті (цокольна частина на висоті 45 см обкладена декоративною плиткою з бугристою фактурою, весь інший простір зайнятий декоративною композицією на військову тематику у техніці плаского рельєфу на «утопленому» сірому тлі);
  • залізобетонна скульптура «Слава» у вигляді поясного зображення солдата, з притиснутими до грудей руками, що у правиці тримає вертикально піднятий автомат ППШ: висота скульптури 3,2 м, висота постаменту 6,4 м, (напис на постаменті: «1941—1945»);
  • вічний вогонь у вигляді зірки, вписаної в металеве коло, з отвором по центру.

Перша реконструкція проведена у 1975 р. Стела була подовжена завдяки напівкруглій ніші глибиною 1 м, шириною 1,3 м, висотою 2,75 м. В середині встановлено бетонний бюст Ф. Л. Каткова висотою 1 м, чеканений мідним листом, вкритим черню, на двоступінчатому постаменті висотою 1,2 м, облицьованому плитами червоного граніту. Перед нішею — плита червоного граніту з інформацією про подвиг Героя Радянського Союзу Ф. Л. Каткова.

Друга реконструкція відбулась у 1995 р. На стелі перед нішею було встановлено три гранітні меморіальні дошки з прізвищами 138 загиблих (пошукові роботи проводив краєзнавець О. І. Прокопчук) і танк Т-34 на похилому скошеному п'єдесталі з інформаційною табличкою: «Мешканцям міста Інгулець на честь 50-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.».

В 2014 р. пам'ятка була доповнена ще одною меморіальною дошкою з лабрадориту з прізвищами загиблих партизанів-підпільників — членів загону Сєднєва та Алеєю Слави Героїв Радянського Союзу — визволителів селища Інгулець та села Зелене.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Анотований список на пам'ятку № 1686.
  • Енциклопедія Криворіжжя: у 2-х т. / [упоряд. В. П. Бухтіяров]. — Кривий Ріг: ЯВВА, 2005. — Т. 1. — 2005. — С. 496.
  • Новик Л. И. Кривой Рог: Путеводитель-справочник / Л. И. Новик, Д. И. Кан. — Днепропетровск: Проминь, 1986. — С. 90-91.
  • Пам'ятники історії і культури Української РСР: каталог-довідник [П. Т. Тронько та ін.]. — К. : Інститут Історії Академії Наук Української РСР: Наукова Думка, 1987. — С. 115.
  • Паспортна документація на пам'ятку № 1686.

Посилання[ред. | ред. код]