Музей-садиба Ігоря Стравінського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей-садиба Ігоря Стравінського
50°52'04.0"N 24°09'14.0"E
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Устилуг
Адреса Волинська обл., Володимир-Волинський район, Устилуг, вул. Стравінського, 2-в.
Засновано 2013
Режим роботи понеділок-п’ятниця з 9:00 до 18:00. Вихідні дні: субота, неділя.
Відвідувачі 3-4 тис
Директор Володимир Терещук
Музей-садиба Ігоря Стравінського (Україна)
Музей-садиба Ігоря Стравінського

Музей-садиба Ігоря Стравінського  — пам'ятка історії національного значення міста Устилуга центр Устилузької міської територіальної громади Володимирського району Волинської області. Заснований у 2013 році.

Історія[ред. | ред. код]

Будинок, в якому знаходиться музей, був збудований у 1907 році. Проєкт будівлі розробив сам композитор Ігор Стравінський. У ньому жила вся його сім'я. Стравінський прожив в цьому будинку не довго. Він працював в Устилузі кожного літа з 1907 по 1914 роки. Тут він написав найкращі свої твори. Ігор називав містечко Устилуг куточком раю для творчості.

Після Першої світової війни сім'я переїхала жити в інше місце. Власниками будівлі були різні люди, будинок зазнав багато перебудов. До Другої світової війни тут жив польський суддя, потім була німецька комендатура, гуртожиток, будинок творчості й культури, музична дитяча школа. Відповідно, до всіх цих потреб ця споруда часто перебудовувалась. Також змінювалась і переплановувалась територія навколо садиби. Перша музейна експозиція почала діяти у 1990 році. Але приміщення потребувало реставрації та ремонту. В процесі перебудови змінили експонати, відобразили родовід Стравінських і додали інші матеріали. У вересні 2013 року, після тривалої реконструкції та реставрації, музей був урочисто відкритий. Під час відновлення було відтворено оригінальний вид будівлі, яку вона мала від початку свого створення.

Експонати[ред. | ред. код]

Серед експонатів представлені:

  • альбом малюнків про Україну батька композитора — Федора Стравінського
  • фотографії родини Стравінських
  • малюнки авторства композитора
  • листи старшого сина композитора Федора Стравінського
  • рояль Becker кінця 19 століття

Джерела і посилання[ред. | ред. код]